Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix

Bezglutenowy omlet biszkoptowy

Bezglutenowy omlet biszkoptowy

Składniki na omlet bezglutenowy:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki stołowe mąki bezglutenowej (1 łyżka skrobi pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (ja używam tego z Kauflandu)
  • szczypta soli
  • masło lub olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania w wersji standardowej i na Thermomix:

  1. Rozdzielamy jajka na białka i żółtka.
  2. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodając cukier puder. / W TM: zakładamy motylek, wlewamy białka i sól, i mieszamy przez 1 minutę na obrotach 3,5. Pod koniec dodajemy cukier puder przez otwór. 
  3. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a całość powoli mieszamy. / W TM: Całość mieszamy przez ok. 5 sekund na obrotach 2, po tym czasie w razie potrzeby zgarniamy kopystką mąkę ze ścianek i mieszamy dodatkowe 2 sekundy.
  4. Smażymy na patelni o średnicy 24 cm na dość mocno (u mnie na płycie indukcyjnej jest to stopień rozgrzania najpierw 7/10, a po przewróceniu na drugą stronę 7 lub 6/10) rozgrzanym maśle lub oleju kokosowym, przez ok. 3-4 minuty na jednej stronie, a po odwróceniu na drugą kolejne 2 minuty. Do przełożenia omleta na drugą stronę używamy łopatki silikonowej.
  5. Podajemy na słodko, np. z bananami i borówkami, ewentualnie polewamy całość sosem czekoladowym (podgrzane i mocno odparowane kakao na odrobinie wody).

Dotychczas próbowałam różnych kombinacji mąk bezglutenowych do przygotowania omleta (m.in. z dodatkiem mąki kokosowej lub ze skrobią ziemniaczaną w ok. 40% i resztą w postaci mąki kukurydzianej). Mimo że w większości wychodziły one po prostu dobre, żadne połączenie nie sprawdziło się tak dobrze, jak skrobia pszenna z mąką kukurydzianą w proporcjach 1:1. Tylko ten mix pozwolił uzyskać zarówno świetny smak, jak i puszystą konsystencję omleta, który po złożeniu na pół nie kruszy się 😉 Takie omleciki w wersji mini można byłoby nadziewać kremem śmietankowym z owocami i posypać odrobiną cukru pudru dla uzyskania efektu jak z cukierni.

Smacznego! Uwaga – one uzależniają 😉 Raz zjedzone powodują, że będziecie je przygotowywać co kolację.

1 osoba zagłosowała na ten przepis.

Author: admin