Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy wg okazji

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie “Może zawierać gluten” lub podobny). Składniki na sałatkę: 5-6 ziemniaków… Czytaj dalej
Kompot z suszu

Kompot z suszu

Składniki: 2 l wody 0,35-0,5 kg suszonych owoców: jabłka i gruszki w podobnej proporcji i nieco mniej śliwek (sprawdź producentów bakalii, które nie są zanieczyszczone glutenem) 1,5 łyżki cukru białego lub max 2 łyżki ksylitolu 6 goździków 1 łyżka cynamonu Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności zalewamy owoce wodą i czekamy co najmniej 20 minut. Następnie zagotowujemy całość w… Czytaj dalej
Jajka z rybną niespodzianką

Jajka z rybną niespodzianką

Przepis dla fanów ryb, w tym kawioru. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kawior z łososia łosoś wędzony Sposób przygotowania: Ugotowane i przestygnięte jajka kroimy na połówki. Łyżeczką wyjmujemy żółtka na talerzyk i mieszamy je z kawiorem, ugniatając dokładnie widelcem. Z powrotem faszerujemy jajka taką mieszanką. Połówki owijamy cienkim kawałkiem łososia i przekąska gotowa 😉 Zagłosuj na wpis. Zagłosuj Wycofaj Czytaj dalej
Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka to nic innego jak przekładaniec z warstwami: herbatniki, specjalnie przygotowana kasza jaglana, owoce i galaretka. Jest przepyszna i szybko się ją przygotowuje. Składniki: 2-2,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe, jaglane albo z nerkowców – te ostatnie ma bardzo delikatny smak) 5 łyżek stołowych kaszy jaglanej (przejrzanej wcześniej pod kątem ewentualnej obecności obcych ziaren) 5 łyżek cukru białego (można… Czytaj dalej
Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych

Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych

  Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Składniki: makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella) tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki) 2-3 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej ser żółty lub wegański, np.… Czytaj dalej
Deser migdałowy z kaszy jaglanej i musem malinowym

Deser migdałowy z kaszy jaglanej i musem malinowym

W moim domu w Nowy Rok jest zwyczaj, że jako pierwsze danie je się kaszę jaglaną, aby mieć dużo pieniędzy w danym roku. W tym roku mam zamiar zrobić deserek migdałowy z kaszy jaglanej i musem malinowym. Przepis: 3/4 szkl. kaszy jaglanej 2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego 1/3 szkl. płatków migdałowych 4 łyżeczki cukru trzcinowego 250 g malin Kaszę… Czytaj dalej