Kategoria: Przepisy wg okazji
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji
Ciasto delicja
Od dziecka uwielbiam delicje, jednak po obowiązkowym przejściu na dietę bezglutenową nie mogłam znaleźć ciasteczek tak idealnych w smaku, jak te z Wedla. Postanowiłam więc zrobić samodzielnie, ale nie ciastka, tylko jedno duże ciacho 🙂 Wykorzystałam swój tradycyjny przepis na biszkopt z galaretką i owocami, tyle że całość polałam stopioną czekoladą i odpuściłam owoce 🙂
Składniki (można zwiększyć proporcje o… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji
Bezglutenowy tort waniliowo-malinowy
Dawniej miałam zwyczaj na każde urodziny przygotowywać tę samą wersję smakową tortu. Robiłam go z 6 jajek i mogłam przekroić ciasto biszkoptowe na 3 blaty. Dolny był przełożony kremem waniliowym lub śmietankowym, środkowy – marmoladą różaną, a z wierzchu i po bokach był on pokryty kremem kakaowym i ozdobiony różyczkami z kremu waniliowego/śmietankowego. Każdy blat był oczywiście nasączony ponczem. Efekt… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną
Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy Wielkanocne Przepisy Wigilijne
Sałatka jarzynowa na Święta
Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie „Może zawierać gluten” lub podobny).
Składniki na sałatkę:
5-6 ziemniaków… Czytaj dalej
Kompot z suszu
Składniki:
2 l wody
0,35-0,5 kg suszonych owoców: jabłka i gruszki w podobnej proporcji i nieco mniej śliwek (sprawdź producentów bakalii, które nie są zanieczyszczone glutenem)
1,5 łyżki cukru białego lub max 2 łyżki ksylitolu
6 goździków
1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności zalewamy owoce wodą i czekamy co najmniej 20 minut. Następnie zagotowujemy całość w… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na kolacje Przepisy na przekąski Przepisy Sylwestrowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju Przepisy Wielkanocne
Jajka z rybną niespodzianką
Przepis dla fanów ryb, w tym kawioru.
Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
kawior z łososia
łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
Ugotowane i przestygnięte jajka kroimy na połówki.
Łyżeczką wyjmujemy żółtka na talerzyk i mieszamy je z kawiorem, ugniatając dokładnie widelcem.
Z powrotem faszerujemy jajka taką mieszanką.
Połówki owijamy cienkim kawałkiem łososia i przekąska gotowa 😉
Zagłosuj na wpis.
Zagłosuj
Wycofaj … Czytaj dalej
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na desery Przepisy Sylwestrowe Przepisy wg rodzaju
Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy
Kokosowa pychotka to nic innego jak przekładaniec z warstwami: herbatniki, specjalnie przygotowana kasza jaglana, owoce i galaretka. Jest przepyszna i szybko się ją przygotowuje.
Składniki:
2-2,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe, jaglane albo z nerkowców – te ostatnie ma bardzo delikatny smak)
5 łyżek stołowych kaszy jaglanej (przejrzanej wcześniej pod kątem ewentualnej obecności obcych ziaren)
5 łyżek cukru białego (można… Czytaj dalej
Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych
Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6.
Składniki:
makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella)
tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki)
2-3 ogórki konserwowe
kawałek czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
ser żółty lub wegański, np.… Czytaj dalej