Na diecie bezmlecznej jestem od lutego 2017 r., a po kilku miesiącach przeszłam również na restrykcyjną dietę bezglutenową ze względu na stwierdzoną celiakię. Początki były wyjątkowo ciężkie, ale stosunkowo szybko okazało się, że wszystkiego można się nauczyć i polubić nowe smaki, które aktualnie są znacznie bardziej zróżnicowane, niż dawniej. Na blogu publikuję nie tylko przepisy, ale także artykuły opisujące moje początki z tak wymagającą dietą. Dodam, że po kilkuletniej przerwie od produktów mlecznych mogłam w końcu do nich wrócić 😉
Blog ten powstał przed rozpoczęciem przeze mnie restrykcyjnej diety, dlatego kilka pierwszych przepisów może nie uwzględniać nietolerowanych przeze mnie (i nie tylko) produktów. Z czasem jednak większość z nich przerobiłam na wersję bezmleczną i bezglutenową, a kolejne publikowałam już wyłącznie w tej kombinacji. Jeszcze trochę i będzie to w całości blog bezglutenowy 😉
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. – Anthelme Brillat-Savarin
Niezależnie od wagi, wieku czy kondycji, ważne jest, że chcesz się ruszać, poprawić swoje samopoczucie i zdrowie. – Marta Cichewicz (studio jogi w Olsztynie)
Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. – George Bernard Shaw
Jedyną osobą, za którą warto gonić… jesteś Ty sama. – Sylwia Lenart (Agencja social media)
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. –
Anthelm Brillat-Savarin
Dobrostan psychiczny oraz rezyliencja, czyli umiejętność dostosowania się do zmieniającej się rzeczywistości, to dziś podstawa, aby sprawnie radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. – Jola Taperek (certyfikowany trener mentalny)
Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem. -Hipokrates