Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy wg diety

Ciasto delicja

Ciasto delicja

Od dziecka uwielbiam delicje, jednak po obowiązkowym przejściu na dietę bezglutenową nie mogłam znaleźć ciasteczek tak idealnych w smaku, jak te z Wedla. Postanowiłam więc zrobić samodzielnie, ale nie ciastka, tylko jedno duże ciacho 🙂 Wykorzystałam swój tradycyjny przepis na biszkopt z galaretką i owocami, tyle że całość polałam stopioną czekoladą i odpuściłam owoce 🙂 Składniki (można zwiększyć proporcje o… Czytaj dalej
Bezglutenowy tort waniliowo-malinowy

Bezglutenowy tort waniliowo-malinowy

Dawniej miałam zwyczaj na każde urodziny przygotowywać tę samą wersję smakową tortu. Robiłam go z 6 jajek i mogłam przekroić ciasto biszkoptowe na 3 blaty. Dolny był przełożony kremem waniliowym lub śmietankowym, środkowy – marmoladą różaną, a z wierzchu i po bokach był on pokryty kremem kakaowym i ozdobiony różyczkami z kremu waniliowego/śmietankowego. Każdy blat był oczywiście nasączony ponczem. Efekt… Czytaj dalej
Bezglutenowa rolada z kremem i owocami

Bezglutenowa rolada z kremem i owocami

Składniki na krem (należy zacząć właśnie od przygotowania kremu, bo musi być gotowy jak tylko wyciągniesz ciasto z piekarnika): 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (np. Dr. Oetker ma serię budyniów oznaczonych jako bezglutenowe) ok. 200 ml mleka roślinnego, np. ryżowego (to nieco mniej niż proporcje podane na opakowaniu) 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol) lub więcej dla tych, którzy lubią słodsze smaki… Czytaj dalej
Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie “Może zawierać gluten” lub podobny). Składniki na sałatkę: 5-6 ziemniaków… Czytaj dalej
Kopytka z zasmażką

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka: 500 g ziemniaków min. 90 g mąki kukurydzianej min. 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól margaryna, np. Alsan BIO bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu) cukier do zasmażki opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody Sposób przygotowania kopytek: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

To mój debiut, jeśli chodzi o tort, który jest jednocześnie bezglutenowy i bezmleczny. Wybrałam do niego połączenie smaku truskawek z kokosem, a torcik ten jest nieco mniej zaawansowany od dotychczasowych glutenowych ze względu na to, że kroiłam go tylko na 2 części zamiast 3 i nie robiłam kilku smaków kremu. Zarówno sam biszkopt bezglutenowy, jak i krem, to moje domowe… Czytaj dalej