Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na dania bez cukru

Guacamole z awokado

Guacamole z awokado

Składniki: 1 dojrzałe awokado (miękkie) 1 ząbek czosnku szczypta soli himalajskiej, koperku, bazylii i majeranku kilka kropel cytryny lub limonki Potrzebne będą: miska, widelec, łyżka Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i je obracamy) i łyżeczką wyskrobujemy wnętrze. Wnętrze awokado przerzucamy do miski i ugniatamy bardzo dokładnie widelcem, żeby nabrało kremowej konsystencji. Drobno pokrojony czosnek, suszone zioła, szczyptę soli… Czytaj dalej “Guacamole z awokado”
Kokosowa jaglano-gryczanka

Kokosowa jaglano-gryczanka

Składniki: 25 g białej kaszy gryczanej 30 g kaszy jaglanej szczypta kardamonu 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zrobić je samodzielnie albo użyć kupne mleko) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2-3 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu Sposób przygotowania: Podgrzewamy w garnku (na małym ogniu) wcześniej przygotowane Mleko kokosowe. Wsypujemy naszą mieszankę kasz (przeglądamy je w celu sprawdzenia, czy nie są zanieczyszczone glutenowymi… Czytaj dalej “Kokosowa jaglano-gryczanka”
Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Składniki: 30 g amarantusa 30 g komosy ryżowej (tzw. quinoa) 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody szczypta cynamonu, goździków i kardamonu 2 łyżeczki wiórków kokosowych (np. Kresto) 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego 2,5 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu Potrzebne będą: Patelnia, miska, ręcznik papierowy Sposób przygotowania: Komosę wraz z amarantusem (uprzednio ugotowanymi razem… Czytaj dalej “Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy”
Fit Nutella

Fit Nutella

Składniki: 1 awokado 2 łyżeczki ciemnego kakao (bezglutenowe jest z firmy Celiko) lub karobu 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki masła kakaowego 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1,5 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej migdałowe i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem) Potrzebne będą: Miseczka, blender , łyżka, widelec, garnek z wodą Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i go obracamy)… Czytaj dalej “Fit Nutella”
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych) 1,5-2 l wody (w zależności od smaku) optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te… Czytaj dalej “Domowe mleko kokosowe”
Vegańskie jelly żurawinowe

Vegańskie jelly żurawinowe

Składniki: 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody agar substancja słodząca (np. erytrol, miód) Potrzebne będą: Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly) Sposób przygotowania: Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno… Czytaj dalej “Vegańskie jelly żurawinowe”
Omlet jaglany z Nutellą fit

Omlet jaglany z Nutellą fit

Składniki (na jedną porcję): 40 g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżeczki nasion chia garść płatków migdałów garść suszonych owoców (np. żurawina, morela, rodzynki – sprawdź listę bakalii wolnych od glutenu) szczypta cynamonu, parę zmiażdżonych goździków łyżeczka oleju kokosowego Potrzebne będą: Młynek do kawy (optymalnie), duża patelnia, miska Sposób przygotowania:… Czytaj dalej “Omlet jaglany z Nutellą fit”