Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na dania bez cukru

Guacamole z awokado

Guacamole z awokado

Składniki: 1 dojrzałe awokado (miękkie) 1 ząbek czosnku szczypta soli himalajskiej, koperku, bazylii i majeranku kilka kropel cytryny lub limonki Potrzebne będą: miska, widelec, łyżka Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i je obracamy) i łyżeczką wyskrobujemy wnętrze. Wnętrze awokado przerzucamy do miski i ugniatamy bardzo dokładnie widelcem, żeby nabrało kremowej konsystencji. Drobno pokrojony czosnek, suszone zioła, szczyptę soli… Czytaj dalej
Kokosowa jaglano-gryczanka

Kokosowa jaglano-gryczanka

Składniki: 25 g białej kaszy gryczanej 30 g kaszy jaglanej szczypta kardamonu 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zrobić je samodzielnie albo użyć kupne mleko) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2-3 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu Sposób przygotowania: Podgrzewamy w garnku (na małym ogniu) wcześniej przygotowane Mleko kokosowe. Wsypujemy naszą mieszankę kasz (przeglądamy je w celu sprawdzenia, czy nie są zanieczyszczone glutenowymi… Czytaj dalej
Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Składniki: 30 g amarantusa 30 g komosy ryżowej (tzw. quinoa) 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody szczypta cynamonu, goździków i kardamonu 2 łyżeczki wiórków kokosowych (np. Kresto) 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego 2,5 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu Potrzebne będą: Patelnia, miska, ręcznik papierowy Sposób przygotowania: Komosę wraz z amarantusem (uprzednio ugotowanymi razem… Czytaj dalej
Fit Nutella

Fit Nutella

Składniki: 1 awokado 2 łyżeczki ciemnego kakao (bezglutenowe jest z firmy Celiko) lub karobu 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki masła kakaowego 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1,5 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej migdałowe i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem) Potrzebne będą: Miseczka, blender , łyżka, widelec, garnek z wodą Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i go obracamy)… Czytaj dalej
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych) 1,5-2 l wody (w zależności od smaku) optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te… Czytaj dalej
Vegańskie jelly żurawinowe

Vegańskie jelly żurawinowe

Składniki: 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody agar substancja słodząca (np. erytrol, miód) Potrzebne będą: Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly) Sposób przygotowania: Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno… Czytaj dalej
Omlet jaglany z Nutellą fit

Omlet jaglany z Nutellą fit

Składniki (na jedną porcję): 40 g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżeczki nasion chia garść płatków migdałów garść suszonych owoców (np. żurawina, morela, rodzynki – sprawdź listę bakalii wolnych od glutenu) szczypta cynamonu, parę zmiażdżonych goździków łyżeczka oleju kokosowego Potrzebne będą: Młynek do kawy (optymalnie), duża patelnia, miska Sposób przygotowania:… Czytaj dalej