Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy dla dzieci

Kopytka z zasmażką

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka: 500 g ziemniaków min. 90 g mąki kukurydzianej min. 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól margaryna, np. Alsan BIO bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu) cukier do zasmażki opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody Sposób przygotowania kopytek: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

To mój debiut, jeśli chodzi o tort, który jest jednocześnie bezglutenowy i bezmleczny. Wybrałam do niego połączenie smaku truskawek z kokosem, a torcik ten jest nieco mniej zaawansowany od dotychczasowych glutenowych ze względu na to, że kroiłam go tylko na 2 części zamiast 3 i nie robiłam kilku smaków kremu. Zarówno sam biszkopt bezglutenowy, jak i krem, to moje domowe… Czytaj dalej
Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Składniki: 5-6 małych ziemniaków 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem) sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Tropikalny tercet

Tropikalny tercet

Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian. Składniki: 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej 2 łyżki stołowe kaszy quinoa  (tzw. komosa ryżowa) 1 łyżka stołowa amarantusa szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych) 1,5-2 l wody (w zależności od smaku) optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te… Czytaj dalej
Trufle kokosowe bezglutenowe

Trufle kokosowe bezglutenowe

Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com/zdrowe-trufle-kokosowe.html i, jak zwykle, został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zdjęcie jest mojego autorstwa. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) (na diecie bg należy przejrzeć kaszę przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren) 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy) 1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru (ja wolę słodsze) 1 szklanka wiórków kokosowych (na… Czytaj dalej
Domowe frytki

Domowe frytki

Składniki: 0,5 kg ziemniaków sól tymianek trochę oleju Sposób przygotowania: Pokroić surowe ziemniaki na kształt frytek. Ja osobiście stosuję krajalnicę do frytek (tu są przykłady), która przyspiesza mocno czas ich przygotowania. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Wyłożyć ziemniaki na skropiony olejem papier do pieczenia, następnie przyprawić je albo samą solą, albo solą i tymiankiem. Piec max 30 minut… Czytaj dalej