Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na rodzinny obiad

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję. Składniki: polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby) ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób) od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego… Czytaj dalej
Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Przepis na kaczkę z żurawiną przygotowany przez grupę młodzieży z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Głuchych w Warszawie “Migający Kucharze”: Przepis w ramach Konkursu na najciekawszy przepis świąteczno-noworoczny. 1 osoba zagłosowała na ten przepis. Zagłosuj Wycofaj głosCzytaj dalej
Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów “glutenowych”. Składniki: porcja dorsza na 2 osoby frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu) fasolka szparagowa 1 duże jajko ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki… Czytaj dalej
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony

Składniki: 300 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej (unikać mięsa paczkowanego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia glutenem) 2 niewielkie cukinie 1 jajko 1/2 lub cała cebula ser do pizzy Violife sosu sojowy bezglutenowy (np. House of Asia) 1 łyżka stołowa ketchupu (np. Roleski) bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła nie zawiera również laktozy) sól, pieprz, majeranek Sposób… Czytaj dalej