Kategoria: Przepisy na rodzinny obiad
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną
Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną
Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję.
Składniki:
polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby)
ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób)
od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy Sylwestrowe Przepisy Wielkanocne
Kaczka z żurawiną
Przepis na kaczkę z żurawiną przygotowany przez grupę młodzieży z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Głuchych w Warszawie „Migający Kucharze”:
Przepis w ramach Konkursu na najciekawszy przepis świąteczno-noworoczny.
1 osoba zagłosowała na ten przepis.
Zagłosuj
Wycofaj głos… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na dorsza w sosie migdałowym
Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów „glutenowych”.
Składniki:
porcja dorsza na 2 osoby
frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu)
fasolka szparagowa
1 duże jajko
ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony
Składniki:
300 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej (unikać mięsa paczkowanego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia glutenem)
2 niewielkie cukinie
1 jajko
1/2 lub cała cebula
ser do pizzy Violife
sosu sojowy bezglutenowy (np. House of Asia)
1 łyżka stołowa ketchupu (np. Roleski)
bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła nie zawiera również laktozy)
sól, pieprz, majeranek
Sposób… Czytaj dalej