Showing 5 Result(s)
Kartoflak/babka ziemniaczana
Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Polędwiczki wieprzowe
Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję. Składniki: polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby) ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób) od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego… Czytaj dalej
Dorsz w sosie migdałowym
Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów “glutenowych”. Składniki: porcja dorsza na 2 osoby frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu) fasolka szparagowa 1 duże jajko ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki… Czytaj dalej
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony

Składniki: 300 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej (unikać mięsa paczkowanego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia glutenem) 2 niewielkie cukinie 1 jajko 1/2 lub cała cebula ser do pizzy Violife sosu sojowy bezglutenowy (np. House of Asia) 1 łyżka stołowa ketchupu (np. Roleski) bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła nie zawiera również laktozy) sól, pieprz, majeranek Sposób… Czytaj dalej