Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy na ciasta bezglutenowe

Bezglutenowa rolada z kremem i owocami

Bezglutenowa rolada z kremem i owocami

Składniki na krem (należy zacząć właśnie od przygotowania kremu, bo musi być gotowy jak tylko wyciągniesz ciasto z piekarnika): 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (np. Dr. Oetker ma serię budyniów oznaczonych jako bezglutenowe) ok. 200 ml mleka roślinnego, np. ryżowego (to nieco mniej niż proporcje podane na opakowaniu) 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol) lub więcej dla tych, którzy lubią słodsze smaki… Czytaj dalej
Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

To mój debiut, jeśli chodzi o tort, który jest jednocześnie bezglutenowy i bezmleczny. Wybrałam do niego połączenie smaku truskawek z kokosem, a torcik ten jest nieco mniej zaawansowany od dotychczasowych glutenowych ze względu na to, że kroiłam go tylko na 2 części zamiast 3 i nie robiłam kilku smaków kremu. Zarówno sam biszkopt bezglutenowy, jak i krem, to moje domowe… Czytaj dalej
Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka to nic innego jak przekładaniec z warstwami: herbatniki, specjalnie przygotowana kasza jaglana, owoce i galaretka. Jest przepyszna i szybko się ją przygotowuje. Składniki: 2-2,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe, jaglane albo z nerkowców – te ostatnie ma bardzo delikatny smak) 5 łyżek stołowych kaszy jaglanej (przejrzanej wcześniej pod kątem ewentualnej obecności obcych ziaren) 5 łyżek cukru białego (można… Czytaj dalej
Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Zazwyczaj torty robię z proporcji na 6 jajek, a przygotowane ciasto biszkoptowe kroję na 3 blaty ciasta. Te ciasto przygotowywałam dla mniejszej ilości gości i zdecydowałam się tylko na proporcje 5 białek i przecięcie jedynie na 2 części. Składnik na ciasto: 5 jajek 10 łyżek stołowych cukru białego (można zmniejszyć ilość do 8 lub 9 łyżek) 10 łyżek stołowych mąk… Czytaj dalej
Przepis na domowy tort

Przepis na domowy tort

Składniki na ciasto biszkoptowe: 6 jajek 12 łyżek stołowych cukru 12 łyżek stołowych mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,35 l mleka budyń 1 kostka masła 3 łyżki stołowe cukru pudru kakao Składniki na poncz: 0,5 l wody 2 saszetki herbaty czarnej (ja używam Sagi) sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru aromat do ciasta (arakowy… Czytaj dalej
Bezglutenowy biszkopt z owocami (np. jabłkami)

Bezglutenowy biszkopt z owocami (np. jabłkami)

Biszkopt to ciasto, które robię praktycznie od dziecka i uwielbiam je w każdej formie. Robię biszkopty z różnymi owocami sezonowymi (zazwyczaj z proporcji na 4 jajka), biszkopt z galaretką i owocami (z proporcji na 2 jajka) albo tort (najczęściej z proporcji na 6 jajek, chyba że ma być malutki – wtedy z 4 jajek). W dzisiejszym wpisie proponuję najprostszy przepis… Czytaj dalej
Bezglutenowy biszkopt z owocami i galaretką

Bezglutenowy biszkopt z owocami i galaretką

To mój ulubiony przepis, bo jeszcze jako nastolatka robiłam biszkopt nałogowo i cały czas mi tak zostało 😉 Składniki: 2 jajka z wolnego wybiegu lub ekologiczne 2 łyżki cukru białego 2 łyżki mąk bezglutenowych wg proporcjach: 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego galaretka owocowa (dowolny smak, np. truskawkowy lub… Czytaj dalej