Kategoria: Przepisy na ciasta bezglutenowe
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji
Ciasto delicja
Od dziecka uwielbiam delicje, jednak po obowiązkowym przejściu na dietę bezglutenową nie mogłam znaleźć ciasteczek tak idealnych w smaku, jak te z Wedla. Postanowiłam więc zrobić samodzielnie, ale nie ciastka, tylko jedno duże ciacho 🙂 Wykorzystałam swój tradycyjny przepis na biszkopt z galaretką i owocami, tyle że całość polałam stopioną czekoladą i odpuściłam owoce 🙂
Składniki (można zwiększyć proporcje o… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji
Bezglutenowy tort waniliowo-malinowy
Dawniej miałam zwyczaj na każde urodziny przygotowywać tę samą wersję smakową tortu. Robiłam go z 6 jajek i mogłam przekroić ciasto biszkoptowe na 3 blaty. Dolny był przełożony kremem waniliowym lub śmietankowym, środkowy – marmoladą różaną, a z wierzchu i po bokach był on pokryty kremem kakaowym i ozdobiony różyczkami z kremu waniliowego/śmietankowego. Każdy blat był oczywiście nasączony ponczem. Efekt… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Bezglutenowa rolada z kremem i owocami
Składniki na krem (należy zacząć właśnie od przygotowania kremu, bo musi być gotowy jak tylko wyciągniesz ciasto z piekarnika):
1/2 opakowania budyniu śmietankowego (np. Dr. Oetker ma serię budyniów oznaczonych jako bezglutenowe)
ok. 200 ml mleka roślinnego, np. ryżowego (to nieco mniej niż proporcje podane na opakowaniu)
1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol) lub więcej dla tych, którzy lubią słodsze smaki… Czytaj dalej
Posted in Przepisy dla dzieci Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety
Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego
To mój debiut, jeśli chodzi o tort, który jest jednocześnie bezglutenowy i bezmleczny. Wybrałam do niego połączenie smaku truskawek z kokosem, a torcik ten jest nieco mniej zaawansowany od dotychczasowych glutenowych ze względu na to, że kroiłam go tylko na 2 części zamiast 3 i nie robiłam kilku smaków kremu. Zarówno sam biszkopt bezglutenowy, jak i krem, to moje domowe… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na desery Przepisy Sylwestrowe Przepisy wg rodzaju
Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy
Kokosowa pychotka to nic innego jak przekładaniec z warstwami: herbatniki, specjalnie przygotowana kasza jaglana, owoce i galaretka. Jest przepyszna i szybko się ją przygotowuje.
Składniki:
2-2,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe, jaglane albo z nerkowców – te ostatnie ma bardzo delikatny smak)
5 łyżek stołowych kaszy jaglanej (przejrzanej wcześniej pod kątem ewentualnej obecności obcych ziaren)
5 łyżek cukru białego (można… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na ciasta bezglutenowe Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału
Zazwyczaj torty robię z proporcji na 6 jajek, a przygotowane ciasto biszkoptowe kroję na 3 blaty ciasta. Te ciasto przygotowywałam dla mniejszej ilości gości i zdecydowałam się tylko na proporcje 5 białek i przecięcie jedynie na 2 części.
Składnik na ciasto:
5 jajek
10 łyżek stołowych cukru białego (można zmniejszyć ilość do 8 lub 9 łyżek)
10 łyżek stołowych mąk… Czytaj dalej
Przepis na domowy tort
Składniki na ciasto biszkoptowe:
6 jajek
11-12 płaskich łyżek stołowych cukru (najlepiej pół na pół cukier zwykły i ksylitol)
12 łyżek mąk bezglutenowych: 7 łyżek mąki kukurydzianej + 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Składniki na krem:
0,35 l mleka roślinnego (np. ryżowego Natumi)
budyń waniliowy lub śmietankowy (np. Oetkera)
1 kostka margaryny wegańskiej (ja używam… Czytaj dalej
Bezglutenowy biszkopt z owocami (np. jabłkami)
Biszkopt to ciasto, które robię praktycznie od dziecka i uwielbiam je w każdej formie. Robię biszkopty z różnymi owocami sezonowymi (zazwyczaj z proporcji na 4 jajka), biszkopt z galaretką i owocami (z proporcji na 2 jajka) albo tort (najczęściej z proporcji na 6 jajek, chyba że ma być malutki – wtedy z 4 jajek). W dzisiejszym wpisie proponuję najprostszy przepis… Czytaj dalej