Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy na dodatki

Kopytka z zasmażką

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka: 500 g ziemniaków min. 90 g mąki kukurydzianej min. 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól margaryna, np. Alsan BIO bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu) cukier do zasmażki opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody Sposób przygotowania kopytek: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Guacamole z awokado

Guacamole z awokado

Składniki: 1 dojrzałe awokado (miękkie) 1 ząbek czosnku szczypta soli himalajskiej, koperku, bazylii i majeranku kilka kropel cytryny lub limonki Potrzebne będą: miska, widelec, łyżka Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i je obracamy) i łyżeczką wyskrobujemy wnętrze. Wnętrze awokado przerzucamy do miski i ugniatamy bardzo dokładnie widelcem, żeby nabrało kremowej konsystencji. Drobno pokrojony czosnek, suszone zioła, szczyptę soli… Czytaj dalej
Vegańskie jelly żurawinowe

Vegańskie jelly żurawinowe

Składniki: 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody agar substancja słodząca (np. erytrol, miód) Potrzebne będą: Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly) Sposób przygotowania: Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno… Czytaj dalej
Domowe frytki

Domowe frytki

Składniki: 0,5 kg ziemniaków sól tymianek trochę oleju Sposób przygotowania: Pokroić surowe ziemniaki na kształt frytek. Ja osobiście stosuję krajalnicę do frytek (tu są przykłady), która przyspiesza mocno czas ich przygotowania. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Wyłożyć ziemniaki na skropiony olejem papier do pieczenia, następnie przyprawić je albo samą solą, albo solą i tymiankiem. Piec max 30 minut… Czytaj dalej