Showing 4 Result(s)
Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na dodatki Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka: 500 g ziemniaków min. 90 g mąki kukurydzianej min. 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól margaryna, np. Alsan BIO bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu) cukier do zasmażki opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody Sposób przygotowania kopytek: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Guacamole awokado
Przepisy na dania bez cukru Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na dodatki

Guacamole z awokado

Składniki: 1 dojrzałe awokado (miękkie) 1 ząbek czosnku szczypta soli himalajskiej, koperku, bazylii i majeranku kilka kropel cytryny lub limonki Potrzebne będą: miska, widelec, łyżka Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i je obracamy) i łyżeczką wyskrobujemy wnętrze. Wnętrze awokado przerzucamy do miski i ugniatamy bardzo dokładnie widelcem, żeby nabrało kremowej konsystencji. Drobno pokrojony czosnek, suszone zioła, szczyptę soli… Czytaj dalej
Jelly żurawinowe na waflu ryżowym
Przepisy na dania bez cukru Przepisy na dania wegańskie Przepisy na desery Przepisy na dodatki Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Vegańskie jelly żurawinowe

Składniki: 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody agar substancja słodząca (np. erytrol, miód) Potrzebne będą: Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly) Sposób przygotowania: Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno… Czytaj dalej
Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegańskie Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na dodatki Przepisy na przekąski Przepisy na zdrowy fast-food Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Domowe frytki

Składniki: 0,5 kg ziemniaków sól tymianek trochę oleju Sposób przygotowania: Pokroić surowe ziemniaki na kształt frytek. Ja osobiście stosuję krajalnicę do frytek (tu są przykłady), która przyspiesza mocno czas ich przygotowania. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Wyłożyć ziemniaki na skropiony olejem papier do pieczenia, następnie przyprawić je albo samą solą, albo solą i tymiankiem. Piec max 30 minut… Czytaj dalej