Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy na desery

Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka to nic innego jak przekładaniec z warstwami: herbatniki, specjalnie przygotowana kasza jaglana, owoce i galaretka. Jest przepyszna i szybko się ją przygotowuje. Składniki: 2-2,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe, jaglane albo z nerkowców – te ostatnie ma bardzo delikatny smak) 5 łyżek stołowych kaszy jaglanej (przejrzanej wcześniej pod kątem ewentualnej obecności obcych ziaren) 5 łyżek cukru białego (można… Czytaj dalej
Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix

Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix

Składniki na omlet bezglutenowy: 2 jaja 2 łyżki stołowe mąki bezglutenowej (1 łyżka skrobi pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (ja używam tego z Kauflandu) szczypta soli masło lub olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania w wersji standardowej i na Thermomix: Rozdzielamy jajka na białka i żółtka. Ubijamy pianę z… Czytaj dalej
Tropikalny tercet

Tropikalny tercet

Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian. Składniki: 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej 2 łyżki stołowe kaszy quinoa  (tzw. komosa ryżowa) 1 łyżka stołowa amarantusa szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Sorbet jagodowo-truskawkowy

Sorbet jagodowo-truskawkowy

Składniki: – szklanka mrożonych jagód – pół szklanki mrożonych truskawek – 1 banan – opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego do bardziej kremowej konsystencji   Do przygotowania sorbetu będziemy potrzebowali również: – mocny blender (ręczny lub kielichowy) – wysokie naczynie/dzbanek do blendowania   Sposób przygotowania: Rozdrabniamy banana na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia do blendowania. Dodajemy mrożone owoce (dobrze, żeby poleżały… Czytaj dalej
Vegańskie jelly żurawinowe

Vegańskie jelly żurawinowe

Składniki: 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody agar substancja słodząca (np. erytrol, miód) Potrzebne będą: Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly) Sposób przygotowania: Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno… Czytaj dalej
Omlet jaglany z Nutellą fit

Omlet jaglany z Nutellą fit

Składniki (na jedną porcję): 40 g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżeczki nasion chia garść płatków migdałów garść suszonych owoców (np. żurawina, morela, rodzynki – sprawdź listę bakalii wolnych od glutenu) szczypta cynamonu, parę zmiażdżonych goździków łyżeczka oleju kokosowego Potrzebne będą: Młynek do kawy (optymalnie), duża patelnia, miska Sposób przygotowania:… Czytaj dalej
Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com i został jedynie lekko zmodyfikowany. Składniki (na 2 dziecięce porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej (dla diety bg: należy ją przejrzeć dokładnie przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren) 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie było sojowe – powinno być oznaczone jako bezglutenowe) 1/2 banana kilka kropki soku z cytryny kilka orzechów różnego… Czytaj dalej