Kategoria: Przepisy na przekąski
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy Wielkanocne Przepisy Wigilijne
Sałatka jarzynowa na Święta
Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie „Może zawierać gluten” lub podobny).
Składniki na sałatkę:
5-6 ziemniaków… Czytaj dalej
Posted in Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na dodatki Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Kopytka z zasmażką
Składniki na kopytka:
500 g ziemniaków
min. 90 g mąki kukurydzianej
min. 60 g skrobi ziemniaczanej
1 jajko
sól
margaryna, np. Alsan BIO
bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu)
cukier do zasmażki
opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody
Sposób przygotowania kopytek:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na kolacje Przepisy na przekąski Przepisy Sylwestrowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju Przepisy Wielkanocne
Jajka z rybną niespodzianką
Przepis dla fanów ryb, w tym kawioru.
Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
kawior z łososia
łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
Ugotowane i przestygnięte jajka kroimy na połówki.
Łyżeczką wyjmujemy żółtka na talerzyk i mieszamy je z kawiorem, ugniatając dokładnie widelcem.
Z powrotem faszerujemy jajka taką mieszanką.
Połówki owijamy cienkim kawałkiem łososia i przekąska gotowa 😉
Zagłosuj na wpis.
Zagłosuj
Wycofaj … Czytaj dalej
Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych
Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6.
Składniki:
makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella)
tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki)
2-3 ogórki konserwowe
kawałek czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
ser żółty lub wegański, np.… Czytaj dalej
Posted in Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu
Składniki:
5-6 małych ziemniaków
1 jajko
opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem)
sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Posted in Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na desery Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Tropikalny tercet
Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki „Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian.
Składniki:
3 łyżki stołowe kaszy jaglanej
2 łyżki stołowe kaszy quinoa (tzw. komosa ryżowa)
1 łyżka stołowa amarantusa
szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na przekąski
Faworki
Skład:
– 2 szklanki mąki
– 4 żółtka
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka spirytusu (lub octu 10 %)
– opakowanie gęstej śmietany
– co najmniej 0,5 l oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy spirytus i śmietanę, dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto… Czytaj dalej
Domowe chipsy ziemniaczane z koperkiem i czosnkiem (z Guacamole)
Składniki (jedna porcja):
3-4 ziemniaki
czosnek w proszku
szczypta soli himalajskiej, koperku
Potrzebne będą:
Miska, ręczniki papierowe
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
2. Pokrojone ziemniaki moczymy w wodzie przez 10-15 minut (kilkukrotnie wymieniając wodę) aby pozbyć się niepotrzebnej skrobii.
3.Ręcznikiem papierowym suszymy pokrojone chipsy, posypujemy przyprawami, a następnie wykładamy na papieru do pieczenia i… Czytaj dalej