Showing 16 Result(s)
Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy Wielkanocne Przepisy Wigilijne

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie „Może zawierać gluten” lub podobny). Składniki na sałatkę: 5-6 ziemniaków… Czytaj dalej
Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na dodatki Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka: 500 g ziemniaków min. 90 g mąki kukurydzianej min. 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól margaryna, np. Alsan BIO bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu) cukier do zasmażki opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody Sposób przygotowania kopytek: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Jajka z niespodzianką
Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na kolacje Przepisy na przekąski Przepisy Sylwestrowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju Przepisy Wielkanocne

Jajka z rybną niespodzianką

Przepis dla fanów ryb, w tym kawioru. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kawior z łososia łosoś wędzony Sposób przygotowania: Ugotowane i przestygnięte jajka kroimy na połówki. Łyżeczką wyjmujemy żółtka na talerzyk i mieszamy je z kawiorem, ugniatając dokładnie widelcem. Z powrotem faszerujemy jajka taką mieszanką. Połówki owijamy cienkim kawałkiem łososia i przekąska gotowa 😉 Zagłosuj na wpis. Zagłosuj Wycofaj Czytaj dalej
Przekąska z muszelek
Przepisy na kolacje Przepisy na przekąski Przepisy na zdrowy fast-food

Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych

  Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Składniki: makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella) tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki) 2-3 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej ser żółty lub wegański, np.… Czytaj dalej
Placki ziemniaczane
Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Składniki: 5-6 małych ziemniaków 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem) sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Tropikalny tercet z kasz i owoców
Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na desery Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Tropikalny tercet

Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki „Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian. Składniki: 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej 2 łyżki stołowe kaszy quinoa  (tzw. komosa ryżowa) 1 łyżka stołowa amarantusa szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Faworki
Przepisy na przekąski

Faworki

Skład: – 2 szklanki mąki – 4 żółtka – pół łyżeczki soli – pół łyżeczki cukru – łyżeczka spirytusu (lub octu 10 %) – opakowanie gęstej śmietany – co najmniej 0,5 l oleju do smażenia Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy spirytus i śmietanę, dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto… Czytaj dalej