Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy na przekąski

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie “Może zawierać gluten” lub podobny). Składniki na sałatkę: 5-6 ziemniaków… Czytaj dalej
Kopytka z zasmażką

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka: 500 g ziemniaków min. 90 g mąki kukurydzianej min. 60 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól margaryna, np. Alsan BIO bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu) cukier do zasmażki opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody Sposób przygotowania kopytek: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie… Czytaj dalej
Jajka z rybną niespodzianką

Jajka z rybną niespodzianką

Przepis dla fanów ryb, w tym kawioru. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kawior z łososia łosoś wędzony Sposób przygotowania: Ugotowane i przestygnięte jajka kroimy na połówki. Łyżeczką wyjmujemy żółtka na talerzyk i mieszamy je z kawiorem, ugniatając dokładnie widelcem. Z powrotem faszerujemy jajka taką mieszanką. Połówki owijamy cienkim kawałkiem łososia i przekąska gotowa 😉 Zagłosuj na wpis. Zagłosuj Wycofaj Czytaj dalej
Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych

Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych

  Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Składniki: makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella) tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki) 2-3 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej ser żółty lub wegański, np.… Czytaj dalej
Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Składniki: 5-6 małych ziemniaków 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem) sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Tropikalny tercet

Tropikalny tercet

Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian. Składniki: 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej 2 łyżki stołowe kaszy quinoa  (tzw. komosa ryżowa) 1 łyżka stołowa amarantusa szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Faworki

Faworki

Skład: – 2 szklanki mąki – 4 żółtka – pół łyżeczki soli – pół łyżeczki cukru – łyżeczka spirytusu (lub octu 10 %) – opakowanie gęstej śmietany – co najmniej 0,5 l oleju do smażenia Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy spirytus i śmietanę, dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto… Czytaj dalej