Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Polędwiczki wieprzowe

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby)
  • ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób)
  • od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego lub ryżowego, które nie są zbyt słodkie i nie wpłyną mocno na smak puree)
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek (zamiast majeranku mogą być przyprawy prowansalskie), gałka muszkatołowa (tylko do puree)
  • żurawina
  • olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, polewamy odrobiną oleju lub oliwy i nacieramy przyprawami (sól, pieprz i majeranek lub przyprawy prowansalskie).
  2. Następnie polędwicę podsmażamy z kilku stron na mocno rozgrzanej patelni, w międzyczasie nagrzewając piekarnik do temp. 200 stopni. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki do ugotowania.
  3. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy nieco olejem lub oliwą i układamy w niej polędwicę.
  4. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 10-15 minut, sprawdzając co jakiś czas temperaturę w samym środku mięsa – powinna mieć ok. 65 stopni.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy polędwicy chwilę odpocząć. To już czas na puree z ugotowanych już ziemniaków, więc blendujemy je z odrobiną gałki muszkatołowej i podgrzanym do max 60 stopni stopni mlekiem, aby zachować odpowiednią temperaturę puree.
  6. Kroimy polędwicę w plasterki i wykładamy na talerzu na pure ziemniaczanym. Następnie polewamy żurawiną lub przygotowanym z niej sosem.

 

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *