Kategoria: Opinie o produktach
Chleb bezglutenowy i bułki – top 6 pieczywa bez glutenu i bez laktozy
Smaczny chleb bezglutenowy jest na wagę złota. Każdy, kto próbował pieczywa bg wie, jak ciężko znaleźć jest takie, które będzie przynajmniej w połowie tak dobre jak stary, dobry pszenny chleb. Ponieważ mam już za sobą sporo prób, postanowiłam opublikować swój własny ranking bazując na gotowych produktach dostępnych w sklepach – jest to pieczywo zarówno bez glutenu, jak i bez laktozy.… Czytaj dalej
Recenzja książki „Food pharmacy”
Kolejną książką, którą w ostatnim czasie przeczytałam, jest „Food Pharmacy” napisana przez Linę Nertby Aurell i Mia Clase. Książka miała przedstawiać temat diety przeciwzapalnej, obiecując całkiem sporo informacji, m.in. o przyczynach stanów zapalnych jelit i o sposobach ich zapobiegania. Niestety, pozycja ta zupełnie do mnie nie trafiła.
Owszem, dowiedziałam się z niej kilku ciekawych informacji na temat przypraw o działaniu… Czytaj dalej
Recenzja książki „GlutenFree – gotowanie i pieczenie”
Jakiś miesiąc temu kupiłam sobie zestaw 5 książek o tematyce żywienia w chorobach jelit lub stricte na temat diety bezglutenowej. Jedną z nich była książka Christiane Schafer i Sandry Strehle „GlutenFree – gotowanie i pieczenie„, wrażeniami z której chciałam się dzisiaj podzielić.
Zacznę od tego, że sama okładka (kolorowa, błyszcząca i wyglądająca całkiem smacznie) i samo to, że całość jest… Czytaj dalej
Posted in Książki o odżywianiu
Książka „Zamień chemię na jedzenie” Julity Bator
To książka, która powinna znaleźć się w każdym domu!
To właśnie od niej zaczęło się moje świadome odżywianie. Została wydana w 2013 roku i szybko stała się bestsellerem, pozostając nim do dziś. Całkiem zasłużonym bestsellerem.
Autorka w przejrzysty sposób opisuje najczęstsze błędy żywieniowe i z powodzeniem wpływa na zmianę nawyków żywieniowych. Przy okazji wywołując frustrację faktem, że przez wiele lat… Czytaj dalej
Książka „Dieta bez mleka i glutenu”
Po długiej przerwie w aktywności na blogu wracam z informacją o wydanej w tym roku książce „Dieta bez mleka i glutenu„. O ile gluten mnie zbytnio nie interesuje [aktualizacja: niestety już musiał mnie zainteresować, a w tym wpisie znajduje się powód], o tyle z mlekiem mam spory problem i nie mogę spożywać nawet drobnych ilości nabiału. Pisząc ten post… Czytaj dalej
Posted in Książki o odżywianiu
Qchenne inspiracje. Jedz zdrowo, żyj szczęśliwie
Książka „Qchenne inspiracje” to olbrzymi krok w kierunku zdrowia i dobrego samopoczucia. Autorka pokazuje, jak ważna jest odpowiednia dieta i motywuje do tego, żeby zacząć odżywiać się inaczej, zdrowiej, by szybko ujrzeć efekty. Można również przekonać się, jaki dieta ma wpływ na życie, postrzeganie siebie czy kontakty interpersonalne. Książka może stanowić drogowskaz w dokonywaniu właściwych żywieniowych wyborów, aby zyskać to,… Czytaj dalej