Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe)

Bezglutenowe płatki śniadaniowe

Autorski, bezglutenowy przepis to domowe płatki śniadaniowe. Niestety popularne płatki dostępne w sklepie są wytwarzane z mąki pszennej, dlatego mają gluten. Z tego względu ich nie jadam, poza tym nie są tak zdrowe jak mówią producenci – dużo w nich cukru i zbędnych dodatków. Moje płatki nie mają w sobie żadnej z tych rzeczy!

Składniki:
– szklanka mąki jaglanej
– 3 łyżki kakao
– 40 g oleju kokosowego
– 1 banan

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę. Formujemy kuleczki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Płatki najlepiej smakują z mlekiem.

Autorka: Magda Drwal

 

Przepis bierze w udział w Konkursie na najciekawszy przepis bezglutenowy.

Liczba osób:226 zagłosowała na ten przepis.

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. celidietka napisał(a):

    Koniecznie muszę wypróbować tym bardziej, że córcia (co prawda glutenowa, ale co tam) uwielbia czekoladowe płatki, na które ja zgadzam się od święta. Gdyby jednak jadła jaglano-kakaowe, sama bym ją do nich zachęcała 😉

  2. Marta napisał(a):

    10 minut w piekarniku na termoobiegu czy standardowo góra i dół? Chodzi mi o to, czy ostatecznie są suche i można je dłużej przechowywać w pojemniku, czy lepiej zużyć tego samego dnia.

  3. Madzia napisał(a):

    Ja piekłam bez termoobiegu. Ostatecznie są dość suche, więc można je raczej dlugo przechowywać (niemniej jednak ja to robie na wszelki wypadek w lodowce) 🙂

  4. XAAA napisał(a):

    Jeszcze tutaj napisze. Powodzenia Madzia 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *