Autorski, bezglutenowy przepis to domowe płatki śniadaniowe. Niestety popularne płatki dostępne w sklepie są wytwarzane z mąki pszennej, dlatego mają gluten. Z tego względu ich nie jadam, poza tym nie są tak zdrowe jak mówią producenci – dużo w nich cukru i zbędnych dodatków. Moje płatki nie mają w sobie żadnej z tych rzeczy!
Składniki:
– szklanka mąki jaglanej
– 3 łyżki kakao
– 40 g oleju kokosowego
– 1 banan
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę. Formujemy kuleczki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Płatki najlepiej smakują z mlekiem.
Autorka: Magda Drwal
Przepis bierze w udział w Konkursie na najciekawszy przepis bezglutenowy.
Koniecznie muszę wypróbować tym bardziej, że córcia (co prawda glutenowa, ale co tam) uwielbia czekoladowe płatki, na które ja zgadzam się od święta. Gdyby jednak jadła jaglano-kakaowe, sama bym ją do nich zachęcała 😉
10 minut w piekarniku na termoobiegu czy standardowo góra i dół? Chodzi mi o to, czy ostatecznie są suche i można je dłużej przechowywać w pojemniku, czy lepiej zużyć tego samego dnia.
Ja piekłam bez termoobiegu. Ostatecznie są dość suche, więc można je raczej dlugo przechowywać (niemniej jednak ja to robie na wszelki wypadek w lodowce) 🙂
Jeszcze tutaj napisze. Powodzenia Madzia 😉