Kategoria: Przepisy na obiady (II dania)
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną
Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Posted in Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu
Składniki:
5-6 małych ziemniaków
1 jajko
opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem)
sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną
Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję.
Składniki:
polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby)
ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób)
od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego… Czytaj dalej
Wysokobiałkowa kofta z grillowanymi warzywami
Składniki:
130 gram mięsa mielonego (najlepiej indyk lub kurczak)
1 duży ząbek czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, estragon, czarnuszka, sól himalajska, majeranek
warzywa: cukinia, czerwona cebula, papryka, brokuły
1 łyżeczka oliwy
Potrzebne będą:
grill lub patelnia grillowa, długie wykałaczki, miska
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski i mieszamy ręką z przyprawami oraz łyżeczką oliwy.
Ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy Sylwestrowe Przepisy Wielkanocne
Kaczka z żurawiną
Przepis na kaczkę z żurawiną przygotowany przez grupę młodzieży z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Głuchych w Warszawie „Migający Kucharze”:
Przepis w ramach Konkursu na najciekawszy przepis świąteczno-noworoczny.
1 osoba zagłosowała na ten przepis.
Zagłosuj
Wycofaj głos… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju
Przepis na trzykolorowe risotto
Składniki (wyliczone na 3 lub 4 mniejsze porcje):
2 torebki ryżu
filet z kurczaka
1 duży lub 2 mniejsze pomidory
1/2 papryki (dowolnego koloru)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
kilka plastrów sera wegańskiego (polecam Violife for pizza dostępny w niektórych sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego (Dawton zapewnia o braku możliwości zanieczyszczenia glutenem ich produktów pomidorowych)… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na dorsza w sosie migdałowym
Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów „glutenowych”.
Składniki:
porcja dorsza na 2 osoby
frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu)
fasolka szparagowa
1 duże jajko
ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki… Czytaj dalej
Posted in Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony
Składniki:
300 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej (unikać mięsa paczkowanego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia glutenem)
2 niewielkie cukinie
1 jajko
1/2 lub cała cebula
ser do pizzy Violife
sosu sojowy bezglutenowy (np. House of Asia)
1 łyżka stołowa ketchupu (np. Roleski)
bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła nie zawiera również laktozy)
sól, pieprz, majeranek
Sposób… Czytaj dalej