Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kategoria: Przepisy na obiady (II dania)

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą… Czytaj dalej
Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Składniki: 5-6 małych ziemniaków 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem) sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję. Składniki: polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby) ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób) od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego… Czytaj dalej
Przepis na burgera wegetariańskiego

Przepis na burgera wegetariańskiego

Obecnie bardzo dużo osób decyduje się na jedzenie fast foodów, w szczególności hamburgerów. Jednak często zdarza się, iż choć mamy dużą ochotę na tego typu jedzenie, niekoniecznie możemy je jeść. Wówczas doskonałym wyborem jest wykonanie wegetariańskiej odmiany potrawy. Do takiego burgera możemy dodać również frytki oraz zamiast mięsa placek ziemniaczany. Zatem w jaki sposób przyrządzić burgera wegetariańskiego? Aby wykonać placek… Czytaj dalej
Wysokobiałkowa kofta z grillowanymi warzywami

Wysokobiałkowa kofta z grillowanymi warzywami

Składniki: 130 gram mięsa mielonego (najlepiej indyk lub kurczak) 1 duży ząbek czosnku przyprawy: bazylia, oregano, estragon, czarnuszka, sól himalajska, majeranek warzywa: cukinia, czerwona cebula, papryka, brokuły 1 łyżeczka oliwy Potrzebne będą: grill lub patelnia grillowa, długie wykałaczki, miska Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski i mieszamy ręką z przyprawami oraz łyżeczką oliwy. Ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy… Czytaj dalej
Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Przepis na kaczkę z żurawiną przygotowany przez grupę młodzieży z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Głuchych w Warszawie “Migający Kucharze”: Przepis w ramach Konkursu na najciekawszy przepis świąteczno-noworoczny. 1 osoba zagłosowała na ten przepis. Zagłosuj Wycofaj głosCzytaj dalej
Przepis na trzykolorowe risotto

Przepis na trzykolorowe risotto

Składniki (wyliczone na 3 lub 4 mniejsze porcje): 2 torebki ryżu filet z kurczaka 1 duży lub 2 mniejsze pomidory 1/2 papryki (dowolnego koloru) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku kilka plastrów sera wegańskiego (polecam Violife for pizza dostępny w niektórych sklepach ze zdrową żywnością) 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego (Dawton zapewnia o braku możliwości zanieczyszczenia glutenem ich produktów pomidorowych)… Czytaj dalej