Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na dania wegańskie

Chlebek bananowy bezglutenowy

Chlebek bananowy bezglutenowy

Przepis znalazłam na ervegan.com jednak zmniejszyłam ilość przypraw i zamiast miksować całość, postawiłam na widoczne i wyczuwalne kawałki składników ; ) a także zaproponowałam odpowiednie produkty bezglutenowe w jego składzie. Smak jest fantastyczny ; ) i nie ma nawet sensu testować innych przepisów na niego. Dodam, że ciasto bananowe z Putka (certyfikowane) smakuje bardzo podobnie, tyle że wszystko ma zmielone…… Czytaj dalej
Kokosowa jaglano-gryczanka

Kokosowa jaglano-gryczanka

Składniki: 25 g białej kaszy gryczanej 30 g kaszy jaglanej szczypta kardamonu 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zrobić je samodzielnie albo użyć kupne mleko) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2-3 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu Sposób przygotowania: Podgrzewamy w garnku (na małym ogniu) wcześniej przygotowane Mleko kokosowe. Wsypujemy naszą mieszankę kasz (przeglądamy je w celu sprawdzenia, czy nie są zanieczyszczone glutenowymi… Czytaj dalej
Fit Nutella

Fit Nutella

Składniki: 1 awokado 2 łyżeczki ciemnego kakao (bezglutenowe jest z firmy Celiko) lub karobu 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki masła kakaowego 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1,5 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej migdałowe i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem) Potrzebne będą: Miseczka, blender , łyżka, widelec, garnek z wodą Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i go obracamy)… Czytaj dalej
Vegańskie jelly żurawinowe

Vegańskie jelly żurawinowe

Składniki: 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody agar substancja słodząca (np. erytrol, miód) Potrzebne będą: Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly) Sposób przygotowania: Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno… Czytaj dalej
Omlet jaglany z Nutellą fit

Omlet jaglany z Nutellą fit

Składniki (na jedną porcję): 40 g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżeczki nasion chia garść płatków migdałów garść suszonych owoców (np. żurawina, morela, rodzynki – sprawdź listę bakalii wolnych od glutenu) szczypta cynamonu, parę zmiażdżonych goździków łyżeczka oleju kokosowego Potrzebne będą: Młynek do kawy (optymalnie), duża patelnia, miska Sposób przygotowania:… Czytaj dalej
Trufle kokosowe bezglutenowe

Trufle kokosowe bezglutenowe

Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com/zdrowe-trufle-kokosowe.html i, jak zwykle, został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zdjęcie jest mojego autorstwa. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) (na diecie bg należy przejrzeć kaszę przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren) 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy) 1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru (ja wolę słodsze) 1 szklanka wiórków kokosowych (na… Czytaj dalej
Domowe frytki

Domowe frytki

Składniki: 0,5 kg ziemniaków sól tymianek trochę oleju Sposób przygotowania: Pokroić surowe ziemniaki na kształt frytek. Ja osobiście stosuję krajalnicę do frytek (tu są przykłady), która przyspiesza mocno czas ich przygotowania. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Wyłożyć ziemniaki na skropiony olejem papier do pieczenia, następnie przyprawić je albo samą solą, albo solą i tymiankiem. Piec max 30 minut… Czytaj dalej