Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Artykuły

Aromat aromatowi nierówny

Aromat aromatowi nierówny

Najistotniejszym powodem stosowania w przetwórstwie przemysłowym aromatów spożywczych jest ich wpływ na upiększenie gotowych do spożycia produktów. Istotnie podnoszą walory smakowe oraz zapachowe, a tym samym zwiększają atrakcyjność towarów. Popularność aromatów na rynku jest na tyle duża, że warto zastanowić się nad ich pochodzeniem, a tym samym bezpieczeństwem ich spożywania. Różne rodzaje aromatów spożywczych – zdjęcie własne Bardzo często w… Czytaj dalej “Aromat aromatowi nierówny”
Testy DNA w kierunku celiakii i pierwotnej nietolerancji laktozy – cz. I

Testy DNA w kierunku celiakii i pierwotnej nietolerancji laktozy – cz. I

Dzisiejszym wpisem otwieram cykl artykułów poświęconych badaniom w kierunku chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych. Celiakia, czyli genetycznie uwarunkowana choroba trzewna, nierzadko zostaje późno zdiagnozowana i to nawet w wieku ok. 80 lat, aczkolwiek osobiście z rozmów z innymi chorymi widzę, że dominuje tu przedział wiekowy 30-35 lat. Dopóki choroba ta nie jest leczona (a leczeniem jest w tym przypadku… Czytaj dalej “Testy DNA w kierunku celiakii i pierwotnej nietolerancji laktozy – cz. I”
Jak w praktyce wygląda ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem w zakładzie produkcyjnym?

Jak w praktyce wygląda ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem w zakładzie produkcyjnym?

Celiakia spada na nas jak wyrok, ponieważ do końca życia (chyba że nastąpi jakiś przełom w leczeniu) musimy przestrzegać diety bezglutenowej w najbardziej rygorystycznej formie, czyli bez śladowych ilości glutenu. Nie wystarczy więc pozbyć się z domu mąk czy kasz glutenowych, bo po dokładnej analizie etykiet okazuje się, że tak niepozorne produkty jak te wymienione poniżej, mogą zawierać ostrzeżenia o… Czytaj dalej “Jak w praktyce wygląda ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem w zakładzie produkcyjnym?”
Pomysły na prezent świąteczny dla bezglutka

Pomysły na prezent świąteczny dla bezglutka

Temat dzisiejszego artykułu może niektórych zdziwić biorąc od uwagę, że w TV nie ma jeszcze reklamy świątecznej Coca-Coli (a może jest, tylko ja na nią nie trafiłam) 😉 jednak osobiście, podobnie jak rok temu, mam plan zdążyć z zakupami do końca listopada… przynajmniej z tymi najważniejszymi albo wymagającymi dłuższego czasu na dostawę. Poza tym, 23 listopada czeka nas Black Friday,… Czytaj dalej “Pomysły na prezent świąteczny dla bezglutka”
Problemy z tolerancją laktozy i omówienie procesów technologicznych mających na celu eliminację laktozy z produktów nabiałowych

Problemy z tolerancją laktozy i omówienie procesów technologicznych mających na celu eliminację laktozy z produktów nabiałowych

Niestety dla wielu z nas eliminacja glutenu nie jest jedynym ograniczeniem w diecie. Zdaniem gastroenterologów do zaburzeń trawienia niektórych cukrów (np. laktozy będącej cukrem mlecznym) dochodzi m.in. w wyniku zniszczenia kosmków jelitowych, w których są wytwarzane enzymy trawienne (w tym przypadku jest to laktaza). Do ich zniszczenia może dojść zarówno w przypadku spożywania glutenu przed zdiagnozowaniem celiakii lub innych chorób… Czytaj dalej “Problemy z tolerancją laktozy i omówienie procesów technologicznych mających na celu eliminację laktozy z produktów nabiałowych”
Metabolizm – co to takiego?

Metabolizm – co to takiego?

Metabolizm to całość przemian biochemicznych zachodzących w komórkach organizmów żywych, prowadzących do wykorzystania wytworzonej energii i składników odżywczych z pożywienia do podtrzymania procesów życiowych. Jest to proces ciągły, tzn. zachodzi w organizmie bez naszej wiedzy, nawet podczas snu. Jak o niego dbać? Różne rodzaje metabolizmu Każdy z nas zna osoby, które bezkarnie jedzą słodycze i fast foody, a ich sylwetka… Czytaj dalej “Metabolizm – co to takiego?”
Moje pierwsze wyjazdy na diecie bezglutenowej

Moje pierwsze wyjazdy na diecie bezglutenowej

Tak było dawniej… Zanim dowiedziałam się o tym, że mój organizm całkowicie nie toleruje glutenu (a także kiepsko sobie radzi z nabiałem), jadłam wszystko, na co miałam ochotę i tym samym nie miałam żadnych ograniczeń w diecie. Większość urlopów spędzaliśmy nad morzem albo na terenie naszego województwa, kwaterując się w hotelach i nieco rzadziej w nadmorskich apartamentach. Podstawą w przypadku… Czytaj dalej “Moje pierwsze wyjazdy na diecie bezglutenowej”