Showing 23 Result(s)
Artykuły

Wegetariańskie obiady – czym zastąpić mięso aby obiad był wege?

Wegetariańskie obiady są coraz popularniejsze w polskich domach. Wiele osób chciałoby spróbować zamienić mięso w diecie na inny składnik. Niektórzy nie wiedzą jednak, w jaki sposób zrobić to bezpiecznie tak, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białka. Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso aby obiad był wege? Chcesz spróbować w kuchni alternatywnych zamienników dla produktów pochodzenia zwierzęcego? W poniższym artykule znajdziesz sposoby… Czytaj dalej
Dieta bezglutenowa
Artykuły

Diagnoza: CELIAKIA i 1-szy miesiąc na diecie bezglutenowej

Długo nie publikowałam nowych wpisów, co było związane z jednej strony z przepracowaniem i tym samym kiepską organizacją czasu na siedzenie w kuchni,  a z drugiej strony – z dietą bezglutenową, na jaką musiałam przejść miesiąc temu. Za chwilę przejdę do szczegółów, ale już teraz mogę obiecać, że niedługo na stronie pojawi się więcej przepisów bezglutenowych i bezmlecznych… i to… Czytaj dalej
Garnek emaliowany
Artykuły

Czy warto kupić garnki emaliowane?

Garnki emaliowane miały swoje lata świetności ponad dwadzieścia lat temu, kiedy można było je znaleźć niemal w każdym domu. Później nastąpił zwrot o 180 stopni i standardem w większości domów stały się garnki ze stali nierdzewnej. Teraz rodzajów garnków jest jeszcze więcej: granitowe, ceramiczne, marmurowe… Szeroki wybór przyprawia o zawrót głowy. A jednak coraz więcej osób stawia z powrotem na… Czytaj dalej
Jaka dieta dla kogo?
Artykuły

Jaka dieta dla kogo? Rodzaje diet a płeć, styl życia, choroby

Czym właściwie jest dieta? Przeważnie kojarzy się z odchudzaniem, a przecież ma ona o wiele więcej zastosowań. Sama nazwa jest terminem wskazującym na sposób żywienia. Może być zdrowa lub niezdrowa, monotonna lub urozmaicona. To jak się odżywiamy, jest naszą indywidualną sprawą, jednak warto zastanowić się, czy stosujemy dietę odpowiednią do wieku, stylu życia czy właściwą pod kątem leczonych chorób. W… Czytaj dalej
Aromaty spożywcze
Artykuły

Aromat aromatowi nierówny

Najistotniejszym powodem stosowania w przetwórstwie przemysłowym aromatów spożywczych jest ich wpływ na upiększenie gotowych do spożycia produktów. Istotnie podnoszą walory smakowe oraz zapachowe, a tym samym zwiększają atrakcyjność towarów. Popularność aromatów na rynku jest na tyle duża, że warto zastanowić się nad ich pochodzeniem, a tym samym bezpieczeństwem ich spożywania. Różne rodzaje aromatów spożywczych – zdjęcie własne Bardzo często w… Czytaj dalej
Badania genetyczne
Artykuły Badania

Testy DNA w kierunku celiakii i pierwotnej nietolerancji laktozy – cz. I

Dzisiejszym wpisem otwieram cykl artykułów poświęconych badaniom w kierunku chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych. Celiakia, czyli genetycznie uwarunkowana choroba trzewna, nierzadko zostaje późno zdiagnozowana i to nawet w wieku ok. 80 lat, aczkolwiek osobiście z rozmów z innymi chorymi widzę, że dominuje tu przedział wiekowy 30-35 lat. Dopóki choroba ta nie jest leczona (a leczeniem jest w tym przypadku… Czytaj dalej