Za co odpowiada witamina D3 i K2 w organizmie człowieka?
Posted in Artykuły Badania

Za co odpowiada witamina D3 i K2 w organizmie człowieka?

Witamina D3 – za co odpowiada w organizmie człowieka? Witamina D3 jest potrzebna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dzięki niej poprawiona zostaje przyswajalność wapnia i fosforanów w nerkach oraz układzie pokarmowym, a także ich parametry zostają wyrównane. Dzięki temu rozwój i mineralizacja kości przebiega prawidłowo. Witamina D3 odpowiedzialna jest również za przekształcenie fosforu organicznego w nieorganiczny. Występuje ona głównie w morskich… Czytaj dalej
Czytaj całość Za co odpowiada witamina D3 i K2 w organizmie człowieka?
Dieta bezglutenowa
Posted in Artykuły

Diagnoza: CELIAKIA i 1-szy miesiąc na diecie bezglutenowej

Długo nie publikowałam nowych wpisów, co było związane z jednej strony z przepracowaniem i tym samym kiepską organizacją czasu na siedzenie w kuchni,  a z drugiej strony – z dietą bezglutenową, na jaką musiałam przejść miesiąc temu. Za chwilę przejdę do szczegółów, ale już teraz mogę obiecać, że niedługo na stronie pojawi się więcej przepisów bezglutenowych i bezmlecznych… i to… Czytaj dalej
Czytaj całość Diagnoza: CELIAKIA i 1-szy miesiąc na diecie bezglutenowej
Aromaty spożywcze
Posted in Artykuły

Aromat aromatowi nierówny

Najistotniejszym powodem stosowania w przetwórstwie przemysłowym aromatów spożywczych jest ich wpływ na upiększenie gotowych do spożycia produktów. Istotnie podnoszą walory smakowe oraz zapachowe, a tym samym zwiększają atrakcyjność towarów. Popularność aromatów na rynku jest na tyle duża, że warto zastanowić się nad ich pochodzeniem, a tym samym bezpieczeństwem ich spożywania. Różne rodzaje aromatów spożywczych – zdjęcie własne Bardzo często w… Czytaj dalej
Czytaj całość Aromat aromatowi nierówny
Badania genetyczne
Posted in Artykuły Badania

Testy DNA w kierunku celiakii i pierwotnej nietolerancji laktozy

Dzisiejszym wpisem otwieram cykl artykułów poświęconych badaniom w kierunku chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych. Celiakia, czyli genetycznie uwarunkowana choroba trzewna, nierzadko zostaje późno zdiagnozowana i to nawet w wieku ok. 80 lat, aczkolwiek osobiście z rozmów z innymi chorymi widzę, że dominuje tu przedział wiekowy 30-35 lat. Dopóki choroba ta nie jest leczona (a leczeniem jest w tym przypadku… Czytaj dalej
Czytaj całość Testy DNA w kierunku celiakii i pierwotnej nietolerancji laktozy
Dieta bezglutenowa
Posted in Artykuły

Jak w praktyce wygląda ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem w zakładzie produkcyjnym?

Celiakia spada na nas jak wyrok, ponieważ do końca życia (chyba że nastąpi jakiś przełom w leczeniu) musimy przestrzegać diety bezglutenowej w najbardziej rygorystycznej formie, czyli bez śladowych ilości glutenu. Nie wystarczy więc pozbyć się z domu mąk czy kasz glutenowych, bo po dokładnej analizie etykiet okazuje się, że tak niepozorne produkty jak te wymienione poniżej, mogą zawierać ostrzeżenia o… Czytaj dalej
Czytaj całość Jak w praktyce wygląda ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem w zakładzie produkcyjnym?
Posted in Artykuły

Pomysły na prezent świąteczny dla bezglutka

Temat dzisiejszego artykułu może niektórych zdziwić biorąc od uwagę, że w TV nie ma jeszcze reklamy świątecznej Coca-Coli (a może jest, tylko ja na nią nie trafiłam) 😉 jednak osobiście, podobnie jak rok temu, mam plan zdążyć z zakupami do końca listopada… przynajmniej z tymi najważniejszymi albo wymagającymi dłuższego czasu na dostawę. Poza tym, 23 listopada czeka nas Black Friday,… Czytaj dalej
Czytaj całość Pomysły na prezent świąteczny dla bezglutka
Nietolerancja laktozy
Posted in Artykuły

Problemy z tolerancją laktozy i omówienie procesów technologicznych mających na celu eliminację laktozy z produktów nabiałowych

Niestety dla wielu z nas eliminacja glutenu nie jest jedynym ograniczeniem w diecie. Zdaniem gastroenterologów do zaburzeń trawienia niektórych cukrów (np. laktozy będącej cukrem mlecznym) dochodzi m.in. w wyniku zniszczenia kosmków jelitowych, w których są wytwarzane enzymy trawienne (w tym przypadku jest to laktaza). Do ich zniszczenia może dojść zarówno w przypadku spożywania glutenu przed zdiagnozowaniem celiakii lub innych chorób… Czytaj dalej
Czytaj całość Problemy z tolerancją laktozy i omówienie procesów technologicznych mających na celu eliminację laktozy z produktów nabiałowych
Giżycko
Posted in Artykuły

Moje pierwsze wyjazdy na diecie bezglutenowej

Tak było dawniej… Zanim dowiedziałam się o tym, że mój organizm całkowicie nie toleruje glutenu (a także kiepsko sobie radzi z nabiałem), jadłam wszystko, na co miałam ochotę i tym samym nie miałam żadnych ograniczeń w diecie. Większość urlopów spędzaliśmy nad morzem albo na terenie naszego województwa, kwaterując się w hotelach i nieco rzadziej w nadmorskich apartamentach. Podstawą w przypadku… Czytaj dalej
Czytaj całość Moje pierwsze wyjazdy na diecie bezglutenowej