Kategoria: Artykuły

0

Bakalie wolne od glutenu – lista producentów

W rozmowach osób chorych na celiakię* na temat suszonych owoców i orzechów pojawia się informacja o tym, że mogą być one posypywane mąką w celu zapobiegania ich sklejaniu. Skontaktowałam się w tej sprawie z...

Jesień 0

Jak wzmocnić odporność przed jesienią (wit. C, D, kwasy Omega)?

Odporność organizmu jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, jak również na początku wiosny, kiedy to ze względu na zmieniającą się pogodę stajemy się wyjątkowo podatni na infekcje. Wzmocnienie odporności jest procesem czasochłonnym, jednak sporo...

Błonnik pokarmowy 0

Błonnik a zasady racjonalnego odżywiania

Błonnikiem pokarmowym określa się wszystkie formy węglowodanów, pochodzące z roślin, które nie ulegają trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim, ale są częściowo hydrolizowane przez bakterie bytujące w okrężnicy.

Dieta bezglutenowa 1

1 miesiąc na diecie bezglutenowej

Długo nie publikowałam nowych wpisów, co było związane z jednej strony z przepracowaniem i tym samym kiepską organizacją czasu na siedzenie w kuchni,  a z drugiej strony – z dietą bezglutenową, na jaką musiałam...