Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Wysokobiałkowa kofta z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 130 gram mięsa mielonego (najlepiej indyk lub kurczak)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • przyprawy: bazylia, oregano, estragon, czarnuszka, sól himalajska, majeranek
  • warzywa: cukinia, czerwona cebula, papryka, brokuły
  • 1 łyżeczka oliwy

Potrzebne będą:

  • grill lub patelnia grillowa, długie wykałaczki, miska

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przekładamy do miski i mieszamy ręką z przyprawami oraz łyżeczką oliwy.
  2. Ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy lekko na patelni, po chwili dorzucamy go do mięsa, mieszamy masę i formujemy wokół namoczonego patyczka.
  3. Uformowane kofty kładziemy na gorącym grillu i grillujemy z obu stron po 2-3 minuty. Następnie wykładamy je na ręczniki papierowe w celu wchłonięcia tłuszczu.

Warzywa:

  1. Kroimy brokuły w małe różyczki i moczymy co najmniej 10 minut w zimnej wodzie (w międzyczasie 2-3 krotnie wymieniamy wodę).
  2. Obieramy i kroimy w dowolnym kształcie cukinię, cebulę, paprykę.
  3. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu do uzyskania miękkości (około 10-12 minut).
  4. Cukinię, cebulę oraz paprykę podsmażamy na oliwie i następnie lekko dusimy pod przykryciem (można dodać pół szklanki wody) przez 10 minut.
  5. Wszystkie warzywa łącznie z brokułami wrzucamy na patelnię grillową i grillujemy je 5-10 minut. Pod koniec posypujemy nasze warzywa przyprawami i mieszamy.
  6. Warzywa oraz nasze kofty wykładamy na talerz i podajemy.
Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.