Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Vegańskie jelly żurawinowe

Jelly żurawinowe na waflu ryżowym

Składniki:

  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • agar
  • substancja słodząca (np. erytrol, miód)

Potrzebne będą:

  • Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly)

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”.
  2. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno galaretkowe czy bardziej kisielowe), zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy dokładnie i wlewamy to do garnka z żurawiną.
  3. Gotujemy na małym ogniu około 4-5 minut (w międzyczasie mieszając powoli drewnianą łyżką).
  4. Na koniec dosypujemy do smaku 2-3 łyżki erytrolu, mieszamy chwilę, żeby wszystko się połączyło i rozlewamy do misek.
  5. Agar zaczyna nabierać substancję stałą w 40 stopniach Celsjusza. Odkładamy miseczkę z Jelly na bok, po ostygnięciu można dodatkowo wstawić na około 10 minut do lodówki.

Jelly w zależności od konsystencji (czyli ilości dodanych łyżek agaru) można użyć jako wiele rodzajów deserów, np. galaretkę, kisiel (wtedy dodajemy mniej agaru), ale także do położenia żurawinowego Jelly na Fit Ciasto/omlet czy wafle ryżowe.

Polecam także zamiast miski, rozlać nasze Jelly do foremek – wtedy mamy zdrowy zamiennik żelków. Owoce oczywiście możemy sobie zamieniać i zastępować żurawinę np. porzeczkami czy wiśniami.

Zagłosuj na wpis.



1 thought on “Vegańskie jelly żurawinowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.