Przepisy na dania bez cukru Przepisy na dania wegańskie Przepisy na desery Przepisy na dodatki Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Vegańskie jelly żurawinowe

Jelly żurawinowe na waflu ryżowym

Jelly żurawinowe na waflu ryżowym

Składniki:

  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • agar
  • substancja słodząca (np. erytrol, miód)

Potrzebne będą:

  • Garnek, szklanka, miseczka (lub coś w czym będzie przechowywane Jelly)

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucamy naszą żurawinę do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ją, aby “pękła”.
  2. Po 2-3 minutach wsypujemy do szklanki 1,5-2 łyżeczki Agaru (w zależności czy Jelly ma być mocno galaretkowe czy bardziej kisielowe), zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy dokładnie i wlewamy to do garnka z żurawiną.
  3. Gotujemy na małym ogniu około 4-5 minut (w międzyczasie mieszając powoli drewnianą łyżką).
  4. Na koniec dosypujemy do smaku 2-3 łyżki erytrolu, mieszamy chwilę, żeby wszystko się połączyło i rozlewamy do misek.
  5. Agar zaczyna nabierać substancję stałą w 40 stopniach Celsjusza. Odkładamy miseczkę z Jelly na bok, po ostygnięciu można dodatkowo wstawić na około 10 minut do lodówki.

Jelly w zależności od konsystencji (czyli ilości dodanych łyżek agaru) można użyć jako wiele rodzajów deserów, np. galaretkę, kisiel (wtedy dodajemy mniej agaru), ale także do położenia żurawinowego Jelly na Fit Ciasto/omlet czy wafle ryżowe.

Polecam także zamiast miski, rozlać nasze Jelly do foremek – wtedy mamy zdrowy zamiennik żelków. Owoce oczywiście możemy sobie zamieniać i zastępować żurawinę np. porzeczkami czy wiśniami.

Zagłosuj na wpis.