Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegańskie Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg rodzaju

Trufle kokosowe bezglutenowe

Trufle kokosowe

Trufle kokosowe

Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com/zdrowe-trufle-kokosowe.html i, jak zwykle, został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zdjęcie jest mojego autorstwa.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) (na diecie bg należy przejrzeć kaszę przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren)
  • 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy)
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru (ja wolę słodsze)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (na diecie bg zwrócić uwagę, czy na etykiecie nie ma informacji o możliwej zawartości śladowych ilości glutenu)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną zalać wodą (2 razy więcej wody, niż kaszy) i gotować przez ok. 10-15 minut. Najlepiej wyłączyć ją zanim wchłonie całą wodę, bo inaczej mogą z niej wyjść zbyt twarde i suche trufle.
  2. Po delikatnym przestygnięciu dodać do kaszy cukier puder i co najmniej połowę wiórków kokosowych (resztę zostawić do obtoczenia trufli) i całość dokładnie zblendować.
  3. W zależności od tego, jak gęsta będzie konsystencja, można albo ugnieść ciasto przed utworzeniem kuleczek, albo wymieszać całość dokładnie i nakładać kulki na rękę małą łyżeczką.
  4. Na końcu wystarczy obtoczyć trufle w wiórkach kokosowych. Warto przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce.
Zagłosuj na wpis.