Trufle kokosowe bezglutenowe

Trufle kokosowe

Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com/zdrowe-trufle-kokosowe.html i, jak zwykle, został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zdjęcie jest mojego autorstwa.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) (na diecie bg należy przejrzeć kaszę przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren)
  • 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy)
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru (ja wolę słodsze)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (na diecie bg zwrócić uwagę, czy na etykiecie nie ma informacji o możliwej zawartości śladowych ilości glutenu)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną zalać wodą (2 razy więcej wody, niż kaszy) i gotować przez ok. 10-15 minut. Najlepiej wyłączyć ją zanim wchłonie całą wodę, bo inaczej mogą z niej wyjść zbyt twarde i suche trufle.
  2. Po delikatnym przestygnięciu dodać do kaszy cukier puder i co najmniej połowę wiórków kokosowych (resztę zostawić do obtoczenia trufli) i całość dokładnie zblendować.
  3. W zależności od tego, jak gęsta będzie konsystencja, można albo ugnieść ciasto przed utworzeniem kuleczek, albo wymieszać całość dokładnie i nakładać kulki na rękę małą łyżeczką.
  4. Na końcu wystarczy obtoczyć trufle w wiórkach kokosowych. Warto przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce.
Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 10 lipca 2017

    […] Składniki na trufle kokosowe i sposób ich przygotowania: przejdź do przepisu na trufle z kaszy jaglanej. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *