Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Bezglutenowy tort waniliowo-malinowy

Dawniej miałam zwyczaj na każde urodziny przygotowywać tę samą wersję smakową tortu. Robiłam go z 6 jajek i mogłam przekroić ciasto biszkoptowe na 3 blaty. Dolny był przełożony kremem waniliowym lub śmietankowym, środkowy – marmoladą różaną, a z wierzchu i po bokach był on pokryty kremem kakaowym i ozdobiony różyczkami z kremu waniliowego/śmietankowego. Każdy blat był oczywiście nasączony ponczem. Efekt widać we wpisie “przepis na domowy tort” i mimo że nie wygląda on tak atrakcyjnie jak robione przez innych torty pokryte masą cukrową 😉 to jest on przepyszny.

Przy dwójce dzieci tort w tradycyjnej wersji okazał się zbyt czasochłonny, a dodatkowo okazało się, że ten robiony z 6 jajek i przełożony kilkoma masami wychodzi na tyle duży, że pierwszego dnia znika zaledwie połowa. Dlatego zaczęłam robić torciki z 5 jajek i kroiłam ciasto jedynie na 2 części – jedna pokryta kremem (tym samym, którym potem pokryłam cały tort), a druga galaretką z owocami lub konfiturą.

Poniżej prezentuję przepis na przygotowaną w ostatnim tygodniu wersję waniliowo-malinową. To tort bez glutenu ani nabiału – krem jest robiony na bazie mleka (a właściwie napoju) roślinnego i margaryny wegańskiej.

Tort waniliowo-malinowy

Przepis na ciasto na 5 jajek, krem i poncz znajduje się we wpisie www.dietologia.com.pl/tort-bezglutenowy-z-kremem-bezmlecznym.html 

Po ich przygotowaniu postępujemy wg poniższych wskazówek:

  1. Ciasto biszkoptowe kroimy wzdłuż na 2 części. Każdą z nich nasączamy przygotowanym wcześniej i przestudzonym ponczem, a następnie odstawiamy na co najmniej 30 minut, aż ciasto wchłonie większość. Krem w tym czasie powinien być w lodówce.
  2. Pierwszy blat smarujemy kremem na grubość ok. 1 cm, a drugi – miękką konfiturą malinową (ja użyłam tej z Łowicza). 
  3. Następnie składamy obie części wewnętrznymi stronami w taki sposób, aby obie masy się ze sobą stykały. 
  4. Całość smarujemy pozostałym kremem zarówno z wierzchu, jak i po bokach, a następnie ozdabiamy świeżymi malinami i wstawiamy do lodówki. Najlepiej podawać go po kilku godzinach. Smacznego 🙂

Kawałek tortu waniliowo-malinowego

Zapraszam również do przepisu na tort czekoladowo-wiśniowy polany stopioną gorzką czekoladą.

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.