Tort bezglutenowy z kremem z mleka roślinnego

Tort bezglutenowy

To mój debiut, jeśli chodzi o tort, który jest jednocześnie bezglutenowy i bezmleczny. Wybrałam do niego połączenie smaku truskawek z kokosem, a torcik ten jest nieco mniej zaawansowany od dotychczasowych glutenowych ze względu na to, że kroiłam go tylko na 2 części zamiast 3 i nie robiłam kilku smaków kremu. Zarówno sam biszkopt, jak i krem, to moje domowe przepisy zmodyfikowane o zalecenia koleżanki z większym bezglutenowym doświadczeniem 😉 Zaleciła ona stosowanie odpowiednich proporcji mąki kukurydzianej i ziemniaczanej w miejsce dotychczasowej mąki pszennej tortowej, a efekt był lepszy, niż biszkopt z gotowej mieszanki bg.

Do przygotowania potrzebne jest: ciasto biszkoptowe, krem, poncz i trufle kokosowe (można z nich zrezygnować, ale z nimi torcik jest smaczniejszy 😉 ).

Składniki na ciasto biszkoptowe bezglutenowe:

  • 5 jajek (najlepiej z wolnego wybiegu albo ekologiczne)
  • 10 łyżek stołowych cukru (można zastosować zamiennik, np. w postaci nieco większej ilości erytrytolu)
  • 10 łyżek stołowych mąki (w tym 7 łyżek mąki kukurydzianej bezglutenowej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej) – w przypadku wypieku glutenowego, jest to 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (ja stosuję ten z Kauflandu)

Składniki na krem bezmleczny:

  • 1 budyń bezglutenowy waniliowy lub śmietankowy (np. z Oetkera)
  • 0,35 l mleka roślinnego (najlepiej kokosowego, ryżowego albo kokosowo-ryżowego, z firm takich jak Natumi lub Auchan) do przygotowania budyniu
  • 1 łyżka drobnego cukru albo cukru pudru
  • od 1/2 do 2/3 kostki wegańskiego masła

Pozostałe składniki:

  • 1 galaretka bezglutenowa (np. Oetker) o smaku truskawkowym
  • 2 garści truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny Oetkera
  • 1/2 opakowania wiórków kokosowych
  • 1 torebka mocnej czarnej herbaty (np. Saga)
  • 1 łyżka stołowa cukru (do ponczu)
  • 1 łyżka soku z cytryny (do ponczu)
  • ewentualnie aromat oznaczony jako bezglutenowy

Składniki na trufle kokosowe i sposób ich przygotowania: przejdź do przepisu na trufle z kaszy jaglanej.

Sposób przygotowania ciasta biszkoptowego na tort:

  1. Ubijamy jajka z cukrem za pomocą miksera albo Thermomixa. [Dla TM: zakładamy motylek i ubijamy 6 minut w temp. 37 stopni na obrotach 4. Na kolejne 4 minuty zerujemy temperaturę i dalej ubijamy na tych samych obrotach.]
  2. Stopniowo dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, i mieszamy łyżką albo w TM. [Dla TM: mieszamy przez dosłownie 4 sekundy na obrotach 3, a przed przelaniem wyjmujemy motylek.]
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 22-24 cm) posmarowanej masłem wegańskim i posypanej mąką kukurydzianą.
  4. Biszkopt pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Termoobieg można włączyć jedynie na pierwsze i ostatnie 3 do 5 minut, a pozostały czas pieczemy z nagrzewaniem równomiernym od góry i dołu.
  5. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika (warto najpierw wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwiczki, a dopiero potem wyjąć ciasto na stół), pozostawiamy do przestygnięcia, po czym wyjmujemy je z tortownicy i kroimy wzdłuż na 2 kawałki.

Sposób przygotowania kremu:

  1. Robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że zamiast 0,5 l mleka dajemy tylko 0,35 l, aby budyń był gęstszy.
  2. Po wystygnięciu miksujemy go w mikserze albo TM razem z cukrem i masłem. [Dla TM: 1 minuta/obr. 4].
  3. Odstawiamy do lodówki i zajmujemy się kolejno każdą warstwą biszkopta.

Sposób przygotowania ponczu:

  1. Zaparzamy czarną herbatę.
  2. Dodajemy cukier, sok z cytryny i opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego.
  3. Czekamy aż przestygnie.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i czekamy, aż lekko stężeje. Następnie robimy trufle – z proporcji podanych w przepisie, do którego wcześniej odesłałam, wychodzi ich ok. 20, ale nie ma sensu robić mniejszej ilości po 1. ze względu na to, że dla TM to może być zbyt mała ilość, a po 2. są one tak smaczne, że będą ciekawym dodatkiem na stole urodzinowym.

Dalsze przygotowanie tortu:

  1. Obie warstwy biszkopta nasączamy ponczem i czekamy ok. 10 minut, aż się wchłonie.
  2. Pierwszą, dolną warstwę ciasta wykładamy średnią ilością przekrojonych na pół truskawek i polewamy tężejącą galaretką truskawkową, po czym nakładamy na nią górną część i odstawiamy do lodówki, aż galaretka będzie sztywna.
  3. Wyciągamy z lodówki ciasto i przygotowany wcześniej krem. Smarujemy nim zarówno górę, jak i boki tortu.
  4. Całość obsypujemy dość obficie  wiórkami kokosowymi.
  5. Pozostaje nam ozdobienie tortu truflami, kilkoma truskawkami, a tuż przed podaniem – oczywiście świeczkami 😉

Biszkopt na tort warto przygotować dzień wcześniej, trufle również, aby następnego dnia z rana zacząć od kremu, galaretki, a potem szybko wszystko złożyć w całość.

 

 

Robimy budyń, czekamy aż wystygnie i miksujemy w TM z cukrem i masłem, po czym szybko wstawiamy do lodówki.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *