“Dieta bezglutenowa bez wymówek” (org. kcalmar) – relacja z webinaru

Dzisiejszym wpisem otwieram cykl zapowiedzi i relacji ze szkoleń oraz innych wydarzeń związanych z dietetyką. Jeden z pierwszych webinarów, w jakich miałam okazję brać udział, był organizowany przez zespół kcalmar. Było to prawie 1,5-godzinne spotkanie “Dieta bezglutenowa bez wymówek” prowadzone gościnnie przez Marka Witkowskiego. Na samą informację o spotkaniu trafiłam właśnie dzięki rozmowie z Panem Markiem, który jest doradcą medycznym i reprezentuje firmę EUROIMMUN POLSKA Sp. z o.o. Dzwoniłam do niego w sprawie kilku testów dostępnych w ofercie wspomnianej firmy, m.in. tych na obecność glutenu czy też testów genetycznych. Był bardzo pomocny i jasno nakreślił temat, a w międzyczasie poinformował o planowanym webinarze.

Webinar “Dieta bezglutenowa bez wymówek” odbył się 24 października 2017 r., a kilka dni później jego nagranie było dostępne na platformie i w zasadzie w każdej chwili można zakupić dostęp do niego, jak i innych szkoleń dietetycznych na kcalmarze. Najważniejsze zagadnienia, które omówił Pan Marek, to: czym jest celiakia, jakie są jej postaci kliniczne, jakie są typowe i nietypowe objawy, jak zdiagnozować tę jednostkę chorobową, na co zwracać uwagę podczas stosowania diety bezglutenowej, gdzie są ukryte źródła glutenu, powiedział też o testach Gluten Detect, które pozwalają zweryfikować, czy w ostatnich dniach doszło do styczności z glutenem.

Oto kilka ciekawostek z webinaru:

  • szacuje się, że aż 15-20 mln osób może być chorych na celiakię, jednak choroba została zdiagnozowana zaledwie u 1-1,5 mln;
  • w prawie 1/2 przypadków uszkodzenie jelita cienkiego utrzymuje się nawet po 1 roku stosowania diety bezglutenowej (wg mojej gastroenterolog statystycznie pełny okres regeneracji może trwać do 2 lat);
  • większość osób uważa, że celiakia objawia się u dzieci i jeśli w tym okresie nie pojawią się żadne dolegliwości, to można uznać daną osobę za zupełnie bezpieczną, jeśli chodzi o celiakię. W rzeczywistości jednak coraz częściej choroba ujawnia się lub jest rozpoznawana w wieku 30-35 lat, ale są też przypadki diagnozy postawionej u osób w wieku podeszłym;
  • objawy celiakii mogą zostać łatwo przeoczone ze względu na to, że mogą dotykać praktycznie całego organizmu i tu posłużę się jednym ze slajdów ze spotkania; Postaci kliniczne i objawy celiakii
  • wśród przykładów ukrytych źródeł glutenu wymienione zostały m.in.: leki i suplementy diety, sosy, konserwy, przetworzone mięso (np. parówki i wędliny), jedzenie w proszku, słodycze;
  • u 4-30% pacjentów nie ustąpiły objawy choroby mimo stosowania diety bezglutenowej, jednak szacuje się, że tylko 10% z tej grupy występuje celiakia oporna na leczenie, co wskazuje na to, że pacjenci ci mogą przypadkowo spożywać śladowe ilości glutenu.

Webinar okazał się dla mnie przydatny i pozwolił mi z jednej strony uporządkować wiedzę, która w tamtym momencie była bardzo podstawowa (byłam wtedy na diecie zaledwie 5 miesięcy), a z drugiej strony załapać podstawy tej bardziej technicznej wiedzy, z której więcej skorzystają dietetycy i lekarze.

Przy okazji udziału w nim zaczęłam otrzymywać informacje o kolejnych szkoleniach lub tzw. kolacjach czwartkowych z ekspertami. Jednak zanim odbyło się spotkanie z Panem Markiem, zdążyłam się zapisać na szkolenie z Damianem Parolem na temat “Gluten – między efektem nocebo, a rzeczywistym problemem“. Przygotował on mnóstwo materiałów wartych wydrukowania, np. tabela produktów w kolejności od tych z najniższym indeksem glikemicznych do tych z wysokim wskaźnikiem, przykładowe jadłospisy, zwierzęce i roślinne źródła wapnia, produkty zakazane w diecie bezglutenowej i ukryte źródła glutenu. Było też sporo ciekawostek, np. o tym, że tylko 11% respondentów konsultowało przejście na dietę bezglutenową ze specjalistą, zaledwie 10% ma pełnoobjawową postać celiakii, opowiedział też całą historię związaną z glutenem i jego szkodliwością, a także przedstawił sporo wyników badań.

Te 2 spotkania zapoczątkowały całą serię szkoleń dietetycznych, w których wzięłam udział, dlatego co jakiś czas będę publikować relacje z pozostałych, organizowanych przez różne firmy. Przypominam, że wszystkie kursy kcalmara są cały czas dostępne na platformie i nie trzeba opłacać abonamentu, a jedynie wybrane szkolenie/a. Szczególnie polecam je osobom świeżo zdiagnozowanym, które w łatwy i szybki sposób przyswoją wiedzę na temat ich (a właściwie powinnam napisać “naszej”) choroby. W pierwszej kolejności jednak obowiązkowo przystąpcie do Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej, ponieważ koszt udziału to jedynie 30 zł rocznie, a w ramach tej opłaty otrzymujemy aktualizowane raz do roku, drukowane wykazy produktów z certyfikatem, magazyn “Bez glutenu” (pod poniższym linkiem dostępne są wersje PDF do pobrania) i trochę reklam produktów bezglutenowych, jak również możliwość telefonicznej lub mailowej konsultacji ze Stowarzyszeniem – korzystałam z tej możliwości kilkakrotnie na samym początku diety. Stowarzyszenie skupia wszystkie osoby, które z jakichkolwiek powodów przeszły na dietę bezglutenową, jednak nacisk kładziony jest na najbardziej restrykcyjną dietę przy celiakii. Już wkrótce opublikuję informację o zbliżającym się wydarzeniu organizowanym przez te Stowarzyszenie.

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.