Świąteczne babeczki z jabłkami i żurawiną

ŚwiąteczSkładniki na 10 sztuk:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jabłka
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy olej, jajka i jogurt. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i suszoną żurawinę. Delikatnie mieszamy ciasto. Następnie wykładamy je do foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego 😉

Autorka: Kasia Tułecka

Przepis w ramach Konkursu na najciekawszy przepis świąteczno-noworoczny.

Liczba osób:2 zagłosowała na ten przepis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *