Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Sorbet jagodowo-truskawkowy

Sorbet jagodowo-truskawkowy

Składniki:

– szklanka mrożonych jagód

– pół szklanki mrożonych truskawek

– 1 banan

– opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego do bardziej kremowej konsystencji

 

Do przygotowania sorbetu będziemy potrzebowali również:

– mocny blender (ręczny lub kielichowy)

– wysokie naczynie/dzbanek do blendowania

 

Sposób przygotowania:

Rozdrabniamy banana na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia do blendowania. Dodajemy mrożone owoce (dobrze, żeby poleżały wcześniej ok. 5 minut w temperaturze pokojowej, będzie je łatwiej zblendować) oraz jogurt, wszystko razem blendujemy przez kilka minut.

Początkowo, gdy owoce są mocno zmrożone, blendujemy je z góry na dół, mocno dociskając owoce, później kierunek blendowania jest dowolny. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy sorbet jest już gotowy, najlepiej zjeść go od razu 😉

Smacznego!

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.