Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie “Może zawierać gluten” lub podobny).

Składniki na sałatkę:

  • 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2-3 marchewki
  • 1 opakowanie groszku
  • 3 jajka gotowane
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 ogórki
  • 1 duża cebula
  • majonez bezglutenowy (np. Roleski albo Kętrzyński)
  • musztarda bezglutenowa (np. Roleski)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:

  1. Wszystkie warzywa wcześniej ugotuj i poczekaj, aż przestygną. Na ziemniaki w mundurkach zarezerwuj sobie nawet ponad 40 minut, pilnuj też, aby nie rozgotować marchewek.
  2. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut od zagotowania wody. Czas gotowania zależy od rodzaju kuchenki (gazowa, ceramiczna czy indukcyjna), wielkości jajka oraz wielkości garnka, dlatego najlepiej ostudź na początku 1 jajko, obierz je i sprawdź, czy nie jest za miękkie, a następnie zadecyduj, czy zostawić pozostałe jajka w gorącej wodzie, czy już zalać je zimną.
  3. Warzywa pokrój w kosteczkę i wymieszaj je ze sobą.
  4. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj majonez, musztardę i ponownie zamieszaj.
  6. Przełóż do miski i posmaruj na wierzchu majonezem.

PS Obiecuję za kilka dni zamieścić zdjęcie świeżo zrobionej sałatki 😉

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.