Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na przekąski Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy Wielkanocne Przepisy Wigilijne

Sałatka jarzynowa na Święta

Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie “Może zawierać gluten” lub podobny).

Składniki na sałatkę:

  • 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2-3 marchewki
  • 1 opakowanie groszku
  • 3 jajka gotowane
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 ogórki
  • 1 duża cebula
  • majonez bezglutenowy (np. Roleski albo Kętrzyński)
  • musztarda bezglutenowa (np. Roleski)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:

  1. Wszystkie warzywa wcześniej ugotuj i poczekaj, aż przestygną. Na ziemniaki w mundurkach zarezerwuj sobie nawet ponad 40 minut, pilnuj też, aby nie rozgotować marchewek.
  2. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut od zagotowania wody. Czas gotowania zależy od rodzaju kuchenki (gazowa, ceramiczna czy indukcyjna), wielkości jajka oraz wielkości garnka, dlatego najlepiej ostudź na początku 1 jajko, obierz je i sprawdź, czy nie jest za miękkie, a następnie zadecyduj, czy zostawić pozostałe jajka w gorącej wodzie, czy już zalać je zimną.
  3. Warzywa pokrój w kosteczkę i wymieszaj je ze sobą.
  4. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj majonez, musztardę i ponownie zamieszaj.
  6. Przełóż do miski i posmaruj na wierzchu majonezem.

PS Obiecuję za kilka dni zamieścić zdjęcie świeżo zrobionej sałatki 😉

Zagłosuj na wpis.