Sałatkę jarzynową wg poniższego przepisu przygotowujemy co roku na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy 😉 W przepisie zaproponowałam produkty bezglutenowe – dla niezorientowanych dodam, że dla osób chorych na celiakię szkodliwe są nie tylko drobne dodatki glutenu w potrawach, ale nawet zanieczyszczenie ich śladowymi ilościami glutenu (standardowy dopisek na etykiecie „Może zawierać gluten” lub podobny).
Składniki na sałatkę:
- 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2-3 marchewki
- 1 opakowanie groszku
- 3 jajka gotowane
- 2 kwaśne jabłka
- 2 ogórki
- 1 duża cebula
- majonez bezglutenowy (np. Roleski albo Kętrzyński)
- musztarda bezglutenowa (np. Roleski)
- sól
- pieprz czarny mielony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:
- Wszystkie warzywa wcześniej ugotuj i poczekaj, aż przestygną. Na ziemniaki w mundurkach zarezerwuj sobie nawet ponad 40 minut, pilnuj też, aby nie rozgotować marchewek.
- Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut od zagotowania wody. Czas gotowania zależy od rodzaju kuchenki (gazowa, ceramiczna czy indukcyjna), wielkości jajka oraz wielkości garnka, dlatego najlepiej ostudź na początku 1 jajko, obierz je i sprawdź, czy nie jest za miękkie, a następnie zadecyduj, czy zostawić pozostałe jajka w gorącej wodzie, czy już zalać je zimną.
- Warzywa pokrój w kosteczkę i wymieszaj je ze sobą.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, musztardę i ponownie zamieszaj.
- Przełóż do miski i posmaruj na wierzchu majonezem.
PS Obiecuję za kilka dni zamieścić zdjęcie świeżo zrobionej sałatki 😉