Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy wg rodzaju

Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe)

Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe)

Autorski, bezglutenowy przepis to domowe płatki śniadaniowe. Niestety popularne płatki dostępne w sklepie są wytwarzane z mąki pszennej, dlatego mają gluten. Z tego względu ich nie jadam, poza tym nie są tak zdrowe jak mówią producenci – dużo w nich cukru i zbędnych dodatków. Moje płatki nie mają w sobie żadnej z tych rzeczy! Składniki: – szklanka mąki jaglanej –… Czytaj dalej
Tropikalny tercet

Tropikalny tercet

Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian. Składniki: 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej 2 łyżki stołowe kaszy quinoa  (tzw. komosa ryżowa) 1 łyżka stołowa amarantusa szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Przepis na burgera wegetariańskiego

Przepis na burgera wegetariańskiego

Obecnie bardzo dużo osób decyduje się na jedzenie fast foodów, w szczególności hamburgerów. Jednak często zdarza się, iż choć mamy dużą ochotę na tego typu jedzenie, niekoniecznie możemy je jeść. Wówczas doskonałym wyborem jest wykonanie wegetariańskiej odmiany potrawy. Do takiego burgera możemy dodać również frytki oraz zamiast mięsa placek ziemniaczany. Zatem w jaki sposób przyrządzić burgera wegetariańskiego? Aby wykonać placek… Czytaj dalej
Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Zazwyczaj torty robię z proporcji na 6 jajek, a przygotowane ciasto biszkoptowe kroję na 3 blaty ciasta. Te ciasto przygotowywałam dla mniejszej ilości gości i zdecydowałam się tylko na proporcje 5 białek i przecięcie jedynie na 2 części. Składnik na ciasto: 5 jajek 10 łyżek stołowych cukru białego (można zmniejszyć ilość do 8 lub 9 łyżek) 10 łyżek stołowych mąk… Czytaj dalej
Faworki

Faworki

Skład: – 2 szklanki mąki – 4 żółtka – pół łyżeczki soli – pół łyżeczki cukru – łyżeczka spirytusu (lub octu 10 %) – opakowanie gęstej śmietany – co najmniej 0,5 l oleju do smażenia Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy spirytus i śmietanę, dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto… Czytaj dalej
Sorbet jagodowo-truskawkowy

Sorbet jagodowo-truskawkowy

Składniki: – szklanka mrożonych jagód – pół szklanki mrożonych truskawek – 1 banan – opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego do bardziej kremowej konsystencji   Do przygotowania sorbetu będziemy potrzebowali również: – mocny blender (ręczny lub kielichowy) – wysokie naczynie/dzbanek do blendowania   Sposób przygotowania: Rozdrabniamy banana na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia do blendowania. Dodajemy mrożone owoce (dobrze, żeby poleżały… Czytaj dalej
Domowe chipsy ziemniaczane z koperkiem i czosnkiem (z Guacamole)

Domowe chipsy ziemniaczane z koperkiem i czosnkiem (z Guacamole)

Składniki (jedna porcja): 3-4 ziemniaki czosnek w proszku szczypta soli himalajskiej, koperku Potrzebne będą: Miska, ręczniki papierowe Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. 2. Pokrojone ziemniaki moczymy w wodzie przez 10-15 minut (kilkukrotnie wymieniając wodę) aby pozbyć się niepotrzebnej skrobii. 3.Ręcznikiem papierowym suszymy pokrojone chipsy, posypujemy przyprawami, a następnie wykładamy na papieru do pieczenia i… Czytaj dalej