Przepisy na desery

Rafaello

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • ok. 150 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 1 biała czekolada

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jajka z cukrem na płynną masę (po skończeniu nastaw piekarnik na 180 stopni).
  2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj całość.
  3. Całość wylej do nasmarowanej masłem tortownicy.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut, pod koniec pieczenia włącz termoobieg.
  5. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia, po ostygnięciu nasącz je wodą z sokiem z cytryny.
  6. Podgrzej (bez zagotowania) śmietanę i czekoladę, a na końcu dodaj 100g wiórków kokosowych. Po podgrzaniu pozostaw do schłodzenia.
  7. Dodaj Śnieżkę i ubij całość na płynną masę. Możesz na chwilę wstawić masę do lodówki.
  8. Nałóż masę na ostudzone ciasto.
  9. Posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Zagłosuj na wpis.