Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na dania wegetariańskie

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych) 1,5-2 l wody (w zależności od smaku) optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te… Czytaj dalej
Omlet jaglany z Nutellą fit

Omlet jaglany z Nutellą fit

Składniki (na jedną porcję): 40 g kaszy jaglanej 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżeczki nasion chia garść płatków migdałów garść suszonych owoców (np. żurawina, morela, rodzynki – sprawdź listę bakalii wolnych od glutenu) szczypta cynamonu, parę zmiażdżonych goździków łyżeczka oleju kokosowego Potrzebne będą: Młynek do kawy (optymalnie), duża patelnia, miska Sposób przygotowania:… Czytaj dalej
Trufle kokosowe bezglutenowe

Trufle kokosowe bezglutenowe

Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com/zdrowe-trufle-kokosowe.html i, jak zwykle, został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zdjęcie jest mojego autorstwa. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) (na diecie bg należy przejrzeć kaszę przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren) 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy) 1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru (ja wolę słodsze) 1 szklanka wiórków kokosowych (na… Czytaj dalej
Domowe frytki

Domowe frytki

Składniki: 0,5 kg ziemniaków sól tymianek trochę oleju Sposób przygotowania: Pokroić surowe ziemniaki na kształt frytek. Ja osobiście stosuję krajalnicę do frytek (tu są przykłady), która przyspiesza mocno czas ich przygotowania. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Wyłożyć ziemniaki na skropiony olejem papier do pieczenia, następnie przyprawić je albo samą solą, albo solą i tymiankiem. Piec max 30 minut… Czytaj dalej
Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki mleka 1 jajo szczypta soli i nieco więcej cukru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w plastry. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, wody zmieszanej z mlekiem, jajka i soli oraz cukru. Dobrze mieszamy, aby… Czytaj dalej
Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com i został jedynie lekko zmodyfikowany. Składniki (na 2 dziecięce porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej (dla diety bg: należy ją przejrzeć dokładnie przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren) 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie było sojowe – powinno być oznaczone jako bezglutenowe) 1/2 banana kilka kropki soku z cytryny kilka orzechów różnego… Czytaj dalej
Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów “glutenowych”. Składniki: porcja dorsza na 2 osoby frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu) fasolka szparagowa 1 duże jajko ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki… Czytaj dalej