Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na dania bez laktozy

Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Zazwyczaj torty robię z proporcji na 6 jajek, a przygotowane ciasto biszkoptowe kroję na 3 blaty ciasta. Te ciasto przygotowywałam dla mniejszej ilości gości i zdecydowałam się tylko na proporcje 5 białek i przecięcie jedynie na 2 części. Składnik na ciasto: 5 jajek 10 łyżek stołowych cukru białego (można zmniejszyć ilość do 8 lub 9 łyżek) 10 łyżek stołowych mąk… Czytaj dalej
Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Składniki: 30 g amarantusa 30 g komosy ryżowej (tzw. quinoa) 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego (np. Sante) 1 szklanka wrzącej wody szczypta cynamonu, goździków i kardamonu 2 łyżeczki wiórków kokosowych (np. Kresto) 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego 2,5 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu Potrzebne będą: Patelnia, miska, ręcznik papierowy Sposób przygotowania: Komosę wraz z amarantusem (uprzednio ugotowanymi razem… Czytaj dalej
Fit Nutella

Fit Nutella

Składniki: 1 awokado 2 łyżeczki ciemnego kakao (bezglutenowe jest z firmy Celiko) lub karobu 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki masła kakaowego 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1,5 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej migdałowe i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem) Potrzebne będą: Miseczka, blender , łyżka, widelec, garnek z wodą Sposób przygotowania: Obieramy awokado (tniemy na środku i go obracamy)… Czytaj dalej
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Składniki: 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych) 1,5-2 l wody (w zależności od smaku) optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te… Czytaj dalej
Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com i został jedynie lekko zmodyfikowany. Składniki (na 2 dziecięce porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej (dla diety bg: należy ją przejrzeć dokładnie przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren) 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie było sojowe – powinno być oznaczone jako bezglutenowe) 1/2 banana kilka kropki soku z cytryny kilka orzechów różnego… Czytaj dalej
Przepis na trzykolorowe risotto

Przepis na trzykolorowe risotto

Składniki (wyliczone na 3 lub 4 mniejsze porcje): 2 torebki ryżu filet z kurczaka 1 duży lub 2 mniejsze pomidory 1/2 papryki (dowolnego koloru) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku kilka plastrów sera wegańskiego (polecam Violife for pizza dostępny w niektórych sklepach ze zdrową żywnością) 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego (Dawton zapewnia o braku możliwości zanieczyszczenia glutenem ich produktów pomidorowych)… Czytaj dalej
Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów “glutenowych”. Składniki: porcja dorsza na 2 osoby frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu) fasolka szparagowa 1 duże jajko ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki… Czytaj dalej