Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Przepisy na dania bezglutenowe

Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Składniki: 5-6 małych ziemniaków 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem) sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność.… Czytaj dalej
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, chociaż nie robię ich zbyt często. Na pewno planuję w przyszłości opublikować przepis na polędwiczki w boczku, ale teraz czas na bardziej standardową wersję. Składniki: polędwica wieprzowa (jedna wystarcza na 2 osoby) ziemniaki (ilość dobrana w zależności od ilości osób) od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej najlepiej użyć mleka roślinnego, np. jaglanego… Czytaj dalej
Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix

Bezglutenowy omlet biszkoptowy + wersja na Thermomix

Składniki na omlet bezglutenowy: 2 jaja 2 łyżki stołowe mąki bezglutenowej (1 łyżka skrobi pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (ja używam tego z Kauflandu) szczypta soli masło lub olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania w wersji standardowej i na Thermomix: Rozdzielamy jajka na białka i żółtka. Ubijamy pianę z… Czytaj dalej
Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe)

Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe)

Autorski, bezglutenowy przepis to domowe płatki śniadaniowe. Niestety popularne płatki dostępne w sklepie są wytwarzane z mąki pszennej, dlatego mają gluten. Z tego względu ich nie jadam, poza tym nie są tak zdrowe jak mówią producenci – dużo w nich cukru i zbędnych dodatków. Moje płatki nie mają w sobie żadnej z tych rzeczy! Składniki: – szklanka mąki jaglanej –… Czytaj dalej
Chlebek bananowy bezglutenowy

Chlebek bananowy bezglutenowy

Przepis znalazłam na ervegan.com jednak zmniejszyłam ilość przypraw i zamiast miksować całość, postawiłam na widoczne i wyczuwalne kawałki składników ; ) a także zaproponowałam odpowiednie produkty bezglutenowe w jego składzie. Smak jest fantastyczny ; ) i nie ma nawet sensu testować innych przepisów na niego. Dodam, że ciasto bananowe z Putka (certyfikowane) smakuje bardzo podobnie, tyle że wszystko ma zmielone…… Czytaj dalej
Tropikalny tercet

Tropikalny tercet

Tym razem pokusiłam się o mix kasz na podstawie przepisu na tropikalny tercet z książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej. Jak zwykle, przepis lekko zmodyfikowałam i – w przeciwieństwie do autorki – nie gotuję wg Pięciu Przemian. Składniki: 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej 2 łyżki stołowe kaszy quinoa  (tzw. komosa ryżowa) 1 łyżka stołowa amarantusa szczypta soli do zagotowania wody… Czytaj dalej
Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Zazwyczaj torty robię z proporcji na 6 jajek, a przygotowane ciasto biszkoptowe kroję na 3 blaty ciasta. Te ciasto przygotowywałam dla mniejszej ilości gości i zdecydowałam się tylko na proporcje 5 białek i przecięcie jedynie na 2 części. Składnik na ciasto: 5 jajek 10 łyżek stołowych cukru białego (można zmniejszyć ilość do 8 lub 9 łyżek) 10 łyżek stołowych mąk… Czytaj dalej