Przepis na placki ziemniaczane bez glutenu

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 5-6 małych ziemniaków
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej oznaczonej jako bezglutenowa (zwykła może być zanieczyszczona glutenem)
  • sól, pieprz i Wegeta lub inne ulubione przyprawy (dla osób na diecie bg: jedna z serii Wegety została przebadana przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i uzyskała pozytywny wynik, czyli brak zawartości glutenu, jednak każdy stosuje ją na własną odpowiedzialność. Lepiej zastąpić ją mieszanką przypraw oznaczoną jako bezglutenową, np. z Balviten)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obrać i umyć ziemniaki, a następnie starkować je na małych oczkach albo użyć do tego robota kuchennego. Całość można lekko odsączyć, aby masa była dość gęsta.
  2. Opcjonalnie dodać mąkę, a następnie dodać przyprawy.
  3. Na mocno rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju rozkładać placki wielkości 1 łyżki stołowej i smażyć po obu stronach aż się zrumienią. Początkowo mogą przywierać do patelni (w szczególności, jeśli nie zostaną w ogóle odsączone i nie użyje się do nich mąki), ale wystarczy poczekać, aż zrobi się na nich skorupka.
  4. Podawać albo na słodko ze śmietanką (sojową lub ryżową) cukrem, albo w postaci placka po cygańsku, czyli placka wielkości małej lub średniej patelni (ok. 24-26 cm) polanego gulaszem wieprzowym (jak na zdjęciu poniżej). Takiego placka można złożyć na pół.

Placek po cygańsku

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 2 stycznia 2018

    […] głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *