Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepis na pierniki

Pierniki

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-i i został lekko zmodyfikowany/uzupełniony.

Składniki:

  • 4 łyżki miodu lejącego lub zwykłego
  • 80 g masła Osełka (83%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja używałam tortowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Sposób przygotowania:

  1. Miód i masło przełożyć do garnuszka i podgrzać tak, aby całość się stopiła. Zostawić do ostygnięcia, ale najlepiej nie wystawiać na balkon, ponieważ należy je dolewać do ciasta póki jest jeszcze ciepłe.
  2. Pozostałe składniki wymieszać albo ręcznie, albo w robocie kuchennym, następnie dolać do nich stopiony miód z masłem.
  3. Posypujemy stół mąką, kładziemy na niego ciasto i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jak trzeba, to dosypujemy trochę mąki.
  4. Wałkujemy ciasto na grubość kilku milimetrów, następnie wycinamy pierniczki w różnych kształtach*.
  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłączamy termoobieg (aby ciastka nie były zbyt suche) i pieczemy ciastka przez 8-10 minut (ja większość wyciągałam po 8 minutach), najlepiej na papierze do pieczenia. Na blachę powinno zmieścić się ok. 25-30 pierników.

Gotowe! Z podanych tu proporcji powinno wyjść ok. 70-80 pierników w zależności od ich wielkości.

Pierniki można zrobić ze sporym wyprzedzeniem i jeśli mają być miękkie, najlepiej zamknąć je w pojemniku z pokrojonym w plastry jabłkiem. Wystarczą dosłownie 2 dni, aż namiękną.
W niektórych sklepach można kupić personalizowane foremki na ciastka, np. z wybranym napisem.

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.