Składniki:
- 150-200g łososia wędzonego
- 2 porcje makaronu
- 1/2 lub cała cebula
- 200g śmietany 18%
- sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Najlepiej zacząć od pokrojenia łososia w niewielkie kawałki, a potem jednocześnie wykonywać kolejne kroki.
- Wstawić makaron.
- W małym rondelku podgrzać lekko całe opakowanie śmietany, doprawić solą i pieprzem, a następnie wsypać połowę pokrojonego łososia i podgrzewać jeszcze chwilę (ważne, aby śmietana się nie ścięła).
- Na patelni zeszklić cebulę i dodać pozostałą połowę łososia, skraplając go sokiem z cytryny, smażyć przez kilka minut.
- Kiedy makaron będzie gotowy, odlać go i przełożyć do niego zarówno zawartość rondelka, jak i patelni, a następnie wszystko zmieszać, po czym nałożyć do miseczek. Można jeszcze posypać świeżo zmielonym pieprzem.