Przepis na kruche bezy

Kruche bezy

Kruche bezy

Składniki:

  • 1 białko
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru (prawie 1/2 szklanki)
  • odrobina soli

Z tej ilości wyjdzie dosłownie kilka sztuk, więc można zwiększyć proporcje i zrobić je na 2 białka.

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy pianę z białek (dodając odrobinę soli) do momentu, aż będzie zupełnie sztywna.
  2. Stopniowo, bardzo powoli dodajemy cukier puder (warto go wcześniej przesiać, żeby pozbyć się grudek), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.
  4. Bezy najlepiej jest wykładać na blachę za pomocą tuby do wyciskania kremów, dzięki czemu uzyskamy podobny kształt jak na zdjęciu.
  5. Pieczemy na termoobiegu ok. 35 minut, obserwując, kiedy zaczną się lekko rumienić. Można sprawdzić wykałaczką, czy są już odpowiednio suche z wierzchu.

UWAGA: Bezy są w środku ciągnące, przez co taki talerzyk znika w mgnieniu oka 😉

Zagłosuj na wpis.

Author: admin