Składniki:
- 1 białko
- 4 łyżki stołowe cukru pudru (prawie 1/2 szklanki)
- odrobina soli
Z tej ilości wyjdzie dosłownie kilka sztuk, więc można zwiększyć proporcje i zrobić je na 2 białka.
Sposób przygotowania:
- Ubijamy pianę z białek (dodając odrobinę soli) do momentu, aż będzie zupełnie sztywna.
- Stopniowo, bardzo powoli dodajemy cukier puder (warto go wcześniej przesiać, żeby pozbyć się grudek), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
- Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.
- Bezy najlepiej jest wykładać na blachę za pomocą tuby do wyciskania kremów, dzięki czemu uzyskamy podobny kształt jak na zdjęciu.
- Pieczemy na termoobiegu ok. 35 minut, obserwując, kiedy zaczną się lekko rumienić. Można sprawdzić wykałaczką, czy są już odpowiednio suche z wierzchu.
UWAGA: Bezy są w środku ciągnące, przez co taki talerzyk znika w mgnieniu oka 😉