Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak/babka ziemniaczana

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą 4 porcje dla dorosłych osób.

Składniki na babkę ziemniaczaną:

Sposób przygotowania:

  1. Starkować ziemniaki albo na tarce na drobnych oczkach, albo w Thermomixie. Warto je delikatnie odsączyć na sitku, ale bez specjalnego wyciskania.
  2. Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i ewentualnie boczek.
  3. Połączyć wszystkie składniki (zlać także tłuszcz ze smażenia) i wymieszać łyżką, po czym dość mocno przyprawić solą i w szczególności pieprzem, aby kartoflak był dość pikantny. Całość przelać do sporego naczynia żaroodpornego.
  4. Piec minimum 1,5 h, nawet do 2 h w temp. 200 stopni, na ustawieniu “góra i dół”, ewentualnie włączyć termoobieg na ostatnie 10-15 minut, aby babka z góry i po bokach była chrupiąca. Do pieczenia najlepiej nadaje się w tym przypadku prodiż.
  5. Podawać jako osobne danie lub dodatek do drugiego dania. Jeśli wyjdzie wyjątkowo pikantny, warto posmarować go ketchupem albo zapijać mlekiem (dawniej piłam mleko krowie i ono pasowało najbardziej, a teraz zastąpiłabym je zapewne ryżowym).

Taką babkę ziemniaczaną można odsmażyć następnego dnia, pokrojoną w plasterki. Warto potrzymać ją chwilę na patelni, aby zrobiła się chrupiąca.

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *