Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Przepis na kartoflaka/babkę ziemniaczaną

Kartoflak/babka ziemniaczana

Kartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet chleb ziemniaczany 😉 Dzisiaj prezentuję więc przepis na kartoflaka (w zależności od regionu, mówi się na niego także babka ziemniaczana). Z poniższych proporcji wyjdą 4 porcje dla dorosłych osób.

Składniki na babkę ziemniaczaną:

Sposób przygotowania:

  1. Starkować ziemniaki albo na tarce na drobnych oczkach, albo w Thermomixie. Warto je delikatnie odsączyć na sitku, ale bez specjalnego wyciskania.
  2. Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i ewentualnie boczek.
  3. Połączyć wszystkie składniki (zlać także tłuszcz ze smażenia) i wymieszać łyżką, po czym dość mocno przyprawić solą i w szczególności pieprzem, aby kartoflak był dość pikantny. Całość przelać do sporego naczynia żaroodpornego.
  4. Piec minimum 1,5 h, nawet do 2 h w temp. 200 stopni, na ustawieniu “góra i dół”, ewentualnie włączyć termoobieg na ostatnie 10-15 minut, aby babka z góry i po bokach była chrupiąca. Do pieczenia najlepiej nadaje się w tym przypadku prodiż.
  5. Podawać jako osobne danie lub dodatek do drugiego dania. Jeśli wyjdzie wyjątkowo pikantny, warto posmarować go ketchupem albo zapijać mlekiem (dawniej piłam mleko krowie i ono pasowało najbardziej, a teraz zastąpiłabym je zapewne ryżowym).

Taką babkę ziemniaczaną można odsmażyć następnego dnia, pokrojoną w plasterki. Warto potrzymać ją chwilę na patelni, aby zrobiła się chrupiąca.

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.