Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli i nieco więcej cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w plastry.
  2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, wody zmieszanej z mlekiem, jajka i soli oraz cukru. Dobrze mieszamy, aby pozbyć się grudek w cieście.
  3. Nagrzewamy patelnię z olejem, następnie maczamy plastry jabłka w cieście naleśnikowym i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy po obu stronach do momentu, aż się zrumienią.
  4. Przed podaniem warto je odsączyć z tłuszczu przy użyciu ręczników papierowych. Tak przygotowane naleśniczki podajemy z cukrem pudrem albo syropem klonowym.

Taka przekąska znika w mgnieniu oka 😉 Zanim skończyłam ją przygotowywać, dzieci zjadły to, co zdążyłam wcześniej wyłożyć na talerzyk i ostudzić.

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.