Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Dorsz w sosie migdałowym

Dorsz w sosie migdałowym

Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów „glutenowych”.

Składniki:

  • porcja dorsza na 2 osoby
  • frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu)
  • fasolka szparagowa
  • 1 duże jajko
  • ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki
  • bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła z serii bezglutenowej nie zawiera również laktozy) do panierki
  • margaryna wegańska (np. Alsan)
  • płatki migdałowe (sprawdź listę producentów bakalii czystych od glutenu)
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy frytki albo wstawiamy do piekarnika te zamrożone na czas podany na opakowaniu.
  2. Przyprawiamy dorsza solą i pieprzem. Następnie panierujemy go w jajku, a następnie w mące kukurydzianej połączonej z bułką tartą (ew. w samej bułce). Smażymy z obu stron.
  3. Przygotowujemy masło migdałowe, roztapiając w garnuszku margarynę i dosypując do niego garść płatków migdałowych.
  4. Gotujemy lub podsmażamy fasolkę.
  5. Usmażonego dorsza wykładamy na talerz, obok fasolkę i całość polewamy masłem migdałowym. Do tego dodajemy kulki ziemniaczane lub frytki.
Zagłosuj na wpis.