Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepis na dorsza w sosie migdałowym

Dorsz w sosie migdałowym

Przepis ten oryginalnie zawierał gluten, jednak dopisane zostały w nim informacje o tym, jak przygotować wersję bezglutenową i bezlaktozową. Zdjęcie również zostało wykonane jeszcze za czasów “glutenowych”.

Składniki:

  • porcja dorsza na 2 osoby
  • frytki lub kulki ziemniaczane (w diecie bg najlepiej zrobić domowe frytki wg tego przepisu)
  • fasolka szparagowa
  • 1 duże jajko
  • ew. trochę mąki kukurydzianej bezglutenowej do panierki
  • bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła z serii bezglutenowej nie zawiera również laktozy) do panierki
  • margaryna wegańska (np. Alsan)
  • płatki migdałowe (sprawdź listę producentów bakalii czystych od glutenu)
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy frytki albo wstawiamy do piekarnika te zamrożone na czas podany na opakowaniu.
  2. Przyprawiamy dorsza solą i pieprzem. Następnie panierujemy go w jajku, a następnie w mące kukurydzianej połączonej z bułką tartą (ew. w samej bułce). Smażymy z obu stron.
  3. Przygotowujemy masło migdałowe, roztapiając w garnuszku margarynę i dosypując do niego garść płatków migdałowych.
  4. Gotujemy lub podsmażamy fasolkę.
  5. Usmażonego dorsza wykładamy na talerz, obok fasolkę i całość polewamy masłem migdałowym. Do tego dodajemy kulki ziemniaczane lub frytki.
Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.