Przepis na domowy tort

Tort z kremem waniliowo-kakaowym

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 12 łyżek stołowych cukru
  • 12 łyżek stołowych mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 0,35 l mleka
  • budyń
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • kakao

Składniki na poncz:

  • 0,5 l wody
  • 2 saszetki herbaty czarnej (ja używam Sagi)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • aromat do ciasta (arakowy albo rumowy)
  • (w przypadku tortu dla dorosłych, do ponczu można dolać trochę spirytusu)

Pozostałe składniki:

  • marmolada wieloowocowa (nie może być zwykły dżem)
  • posypka do ciast
  • ewentualnie kilka wisienek

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jajka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodaj przesypaną przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Przelej do blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na pierwsze 5 minut włącz termoobieg, potem zostaw nagrzewanie równomierne od góry i dołu na kolejne 30 minut. Ciasto gotowe. 
  4. Wyjmij tort i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój ostrożnie tak, aby powstały z niego 3 blaty biszkopta. Górną można nieco wyrównać przez odkrojenie wybrzuszenia, ale ja zazwyczaj przekładam ją na drugą stronę, wybrzuszeniem do dołu, albo kładę ją na sam dół. Tort
  5. Przygotuj poncz, zaparzając herbatę i dodając do niej pozostałe składniki. Poczekać, aż ostygnie, a następnie nasączyć nim wszystkie warstwy biszkopta.
  6. Dolny blat posmarować marmoladą, a następnie przykryć go kolejnym. Najlepiej kolejny blat przenieść szeroką łopatką, aby się nie złamał.
  7. Przygotować krem waniliowy, robiąc budyń wg przepisu, ale z mniejszą ilością mleka (0,35 zamiast 0,5 l), a po jego ostygnięciu zmiksować z masłem i cukrem pudrem. Nie dodawać jeszcze kakao.
  8. Częścią kremu waniliowego posmarować środkowy blat biszkopta. Powinno zostać go dość sporo. Przykrywamy całość ostatnim, górnym blatem ciasta.
  9. Z reszty robimy krem kakaowy, ale najpierw odkładamy 2-3 łyżki waniliowego na bok – posłuży nam do ozdoby – i chowamy go od razu do lodówki, żeby był w miarę twardy. Pozostałą część miksujemy z przesianym kakao w takiej ilości, aby uzyskać pożądany kolor, np. taki jak na zdjęciu.
  10. Całą porcją kremu kakaowego pokryć cały tort – zarówno z wierzchu, jak i po bokach.
  11. Na koniec wyciągamy krem waniliowy z lodówki, przekładamy go do tuby na krem i tworzymy dowolne wzory, np. napisy, różyczki, linie itp. Jeśli mamy wisienki, jedną dajemy koniecznie na środek, a pozostałe (np. 4) na różnych końcach tortu.

Koniecznie należy wstawić tort do lodówki na kilka godzin, aby krem się nie roztopił.

 

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *