Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepis na domowy tort

Tort z kremem waniliowo-kakaowym

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 11-12 płaskich łyżek stołowych cukru (najlepiej pół na pół cukier zwykły i ksylitol)
  • 12 łyżek mąk bezglutenowych: 7 łyżek mąki kukurydzianej + 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki na krem:

  • 0,35 l mleka roślinnego (np. ryżowego Natumi)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (np. Oetkera)
  • 1 kostka margaryny wegańskiej (ja używam Alsan)
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • kakao (Celiko ma certyfikat, ale nie jest dosładzane, więc trzeba dostosować ilość cukru do swojego gustu; może być też dosłodzone kakao Nestle)

Składniki na poncz:

  • 0,5 l wody
  • 2 saszetki herbaty czarnej (ja używam Sagi)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • aromat do ciasta (arakowy albo rumowy – musi być oznaczony jako bezglutenowy)
  • (w przypadku tortu dla dorosłych, do ponczu można dolać trochę spirytusu)

Pozostałe składniki:

  • marmolada wieloowocowa (nie może być zwykła konfitura, która dobrze rozsmaruje się na nasączonych ponczem blatach ciasta)
  • posypka do ciast
  • ewentualnie kilka wisienek

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jajka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodaj przesypaną przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Przelej do blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na pierwsze 5 minut włącz termoobieg, potem zostaw nagrzewanie równomierne od góry i dołu na kolejne 30 minut. Ciasto gotowe. 
  4. Wyjmij tort i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój ostrożnie tak, aby powstały z niego 3 blaty biszkopta. Górną można nieco wyrównać przez odkrojenie wybrzuszenia, ale ja zazwyczaj przekładam ją na drugą stronę, wybrzuszeniem do dołu, albo kładę ją na sam dół. Tort
  5. Przygotuj poncz, zaparzając herbatę i dodając do niej pozostałe składniki. Poczekać, aż ostygnie, a następnie nasączyć nim wszystkie warstwy biszkopta.
  6. Dolny blat posmarować marmoladą, a następnie przykryć go kolejnym. Najlepiej kolejny blat przenieść szeroką łopatką, aby się nie złamał.
  7. Przygotować krem waniliowy, robiąc budyń wg przepisu, ale z mniejszą ilością mleka (0,35 zamiast 0,5 l), a po jego ostygnięciu zmiksować z masłem i cukrem pudrem. Nie dodawać jeszcze kakao.
  8. Częścią kremu waniliowego posmarować środkowy blat biszkopta. Powinno zostać go dość sporo. Przykrywamy całość ostatnim, górnym blatem ciasta.
  9. Z reszty robimy krem kakaowy, ale najpierw odkładamy 2-3 łyżki waniliowego na bok – posłuży nam do ozdoby – i chowamy go od razu do lodówki, żeby był w miarę twardy. Pozostałą część miksujemy z przesianym kakao w takiej ilości, aby uzyskać pożądany kolor, np. taki jak na zdjęciu.
  10. Całą porcją kremu kakaowego pokryć cały tort – zarówno z wierzchu, jak i po bokach.
  11. Na koniec wyciągamy krem waniliowy z lodówki, przekładamy go do tuby na krem i tworzymy dowolne wzory, np. napisy, różyczki, linie itp. Jeśli mamy wisienki, jedną dajemy koniecznie na środek, a pozostałe (np. 4) na różnych końcach tortu.

Koniecznie należy wstawić tort do lodówki na kilka godzin, aby krem się nie roztopił.

 

Zagłosuj na wpis.



1 thought on “Przepis na domowy tort”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.