Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej (unikać mięsa paczkowanego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia glutenem)
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 jajko
  • 1/2 lub cała cebula
  • ser do pizzy Violife
  • sosu sojowy bezglutenowy (np. House of Asia)
  • 1 łyżka stołowa ketchupu (np. Roleski)
  • bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła nie zawiera również laktozy)
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
  2. Doprawić mięso solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko i trochę bułki tartej, całość wymieszać. Następnie podsmaży wraz z cebulą, a pod koniec dolać do całości ketchup i sos sojowy.
  3. W międzyczasie pokroić cukinie na połówki i wstawić na ok. 8 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni, aby miąższ zrobił się miękki. Następnie wyżłobić go łyżeczką tak, aby została tylko łódeczka o grubości ok. 1 cm.
  4. Miąższ z cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć, aby stał się miękki.
  5. Wymieszać ze sobą mięso i cukinię – tak powstaje cały farsz.
  6. Powstałym farszem napełnić połówki cukinii. Tak przygotowaną cukinię można posypać mieszanką połowy jajka z bułką tartą lub serem Violife, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.

Pieczenie cukinii faszerowanej mięsem

Można podawać np. z puree ziemniaczanym, ryżem albo kaszą jaglaną.

Zagłosuj na wpis.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.