Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy na rodzinny obiad Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielony

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej (unikać mięsa paczkowanego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia glutenem)
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 jajko
  • 1/2 lub cała cebula
  • ser do pizzy Violife
  • sosu sojowy bezglutenowy (np. House of Asia)
  • 1 łyżka stołowa ketchupu (np. Roleski)
  • bułka tarta bezglutenowa (ta z Piotra i Pawła nie zawiera również laktozy)
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
  2. Doprawić mięso solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko i trochę bułki tartej, całość wymieszać. Następnie podsmaży wraz z cebulą, a pod koniec dolać do całości ketchup i sos sojowy.
  3. W międzyczasie pokroić cukinie na połówki i wstawić na ok. 8 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni, aby miąższ zrobił się miękki. Następnie wyżłobić go łyżeczką tak, aby została tylko łódeczka o grubości ok. 1 cm.
  4. Miąższ z cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć, aby stał się miękki.
  5. Wymieszać ze sobą mięso i cukinię – tak powstaje cały farsz.
  6. Powstałym farszem napełnić połówki cukinii. Tak przygotowaną cukinię można posypać mieszanką połowy jajka z bułką tartą lub serem Violife, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.

Pieczenie cukinii faszerowanej mięsem

Można podawać np. z puree ziemniaczanym, ryżem albo kaszą jaglaną.

Zagłosuj na wpis.