Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przekąska z muszelek makaronowych bezglutenowych

 

Przekąska z muszelek

Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6.

Składniki:

  • makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella)
  • tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki)
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • ser żółty lub wegański, np. Violife (dla osób nietolerujących laktozy lub z alergią na białko mleka krowiego)
  • sól i pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Tuńczyka i drobno pokrojone warzywa zmieszać w dowolnych proporcjach i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przestygnięte muszle makaronowe faszerujemy tak przygotowaną mieszanką warzyw, a na koniec posypujemy startym serem.
  4. Przekąskę z muszelek możemy podawać na chłodno po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce, albo na ciepło po podgrzaniu w piekarniku do momentu, w którym ser się nieco rozpuści.
Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.