Ta przekąska wzbogaci naszą dietę m.in. o cenne kwasy Omega 3 i Omega 6.
Składniki:
- makaron w ilości ok. 10-12 muszelek (duże muszle bezglutenowe są dostępne m.in. z firmy Farabella)
- tuńczyk w oliwie w puszce (musi być oznaczony jako bezglutenowy, np. Marinero z Biedronki)
- 2-3 ogórki konserwowe
- kawałek czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- ser żółty lub wegański, np. Violife (dla osób nietolerujących laktozy lub z alergią na białko mleka krowiego)
- sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Tuńczyka i drobno pokrojone warzywa zmieszać w dowolnych proporcjach i doprawiamy solą i pieprzem.
- Przestygnięte muszle makaronowe faszerujemy tak przygotowaną mieszanką warzyw, a na koniec posypujemy startym serem.
- Przekąskę z muszelek możemy podawać na chłodno po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce, albo na ciepło po podgrzaniu w piekarniku do momentu, w którym ser się nieco rozpuści.