Prosty tort czekoladowy (bezmleczny) + wersja bezglutenowa

Przepis ten oryginalnie składał się z produktów zawierających gluten. Po przejściu na dietę bezglutenową zmodyfikowałam go, dodając informację o zamiennikach bezglutenowych.

Składnik na ciasto:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek stołowych cukru
  • 10 łyżek stołowych mąki pszennej tortowej (na diecie bg: 7 łyżek mąki kukurydzianej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżki stołowe kakao (na diecie bg należy zwrócić uwagę na to, aby na etykiecie była informacja o braku glutenu, np. kakao Nestle)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (na diecie bg należy użyć proszku bezglutenowego – ja mam ten z Kauflandu)

Składniki na poncz:

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego (na diecie bg można albo zrezygnować z aromatu, albo kupić aromat bezglutenowy w sklepie ze zdrową żywnością)

Pozostałe składniki: 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady pow. 65% zawartości kakao (na diecie bezglutenowej i bezmlecznej można spróbować czekolady wegańskiej Rice Milk o klasycznym smaku, aczkolwiek sama nie próbowałam jej roztapiać w celu przygotowania polewy, więc bezpieczniej jest przygotować polewę z kakao i masła wegańskiego)
  • galaretka wiśniowa (na diecie bg powinna to być galaretka bezglutenowa, np. Oetker ma specjalną serię produktów)
  • 1/2 słoiczka wiśni w syropie
  • borówki do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto: Miksujemy jajka z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką, następnie dodajemy kakao i znowu mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 185 stopni, z opcją nagrzewania od góry i dołu. Ewentualnie przez pierwsze 5 minut można włączyć termoobieg. Ciasto wyjąć i poczekać aż ostygnie.
  2. Przygotowujemy poncz: Zalewamy herbatę gorącą wodą i dodajemy pozostałe składki. Pozostawiamy do ostygnięcia
  3. Przygotowujemy masę do torcika: Robimy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu albo zmniejszając ilość wody, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki i czekamy, aż lekko stężeje. Wiśnie z syropem przelać do garnuszka i zagotować. Chwilę przestudzić i połączyć z galaretką, po czym odstawić do momentu, aż całość zgęstnieje i będzie miała konsystencję podobną do tężejącej galaretki.
  4. Gotowe i przestygnięte ciasto przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat przełożyć przygotowaną masą z galaretki i wiśni, na to nałożyć drugi blat i odstawić całość na chwilę do lodówki.
    Tort czekoladowy
  5. W międzyczasie roztapiamy 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej (zagotowujemy trochę wody w garnku i nakładany na niego misę, w której leży czekolada), a po całkowitym roztopieniu czekamy chwilę, aż przestygnie. Wyciągamy torcik i polewamy całość polewą czekoladową, smarując również boki i wyrównując całość łyżką bądź nożem. Na koniec ozdabiamy borówkami i odstawiamy całość do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego 😉

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *