Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Prosty tort czekoladowy bez glutenu i nabiału

Zazwyczaj torty robię z proporcji na 6 jajek, a przygotowane ciasto biszkoptowe kroję na 3 blaty ciasta. Te ciasto przygotowywałam dla mniejszej ilości gości i zdecydowałam się tylko na proporcje 5 białek i przecięcie jedynie na 2 części.

Składnik na ciasto:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek stołowych cukru białego (można zmniejszyć ilość do 8 lub 9 łyżek)
  • 10 łyżek stołowych mąk bezglutenowych w proporcjach: 7 łyżek mąki kukurydzianej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki stołowe kakao bezglutenowego (np. Nestle lub Celiko, przy czym Nestle jest już słodzone, a Celiko nie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (np. dr Oetker lub Celiko)
  • margaryna wegańska (np. Aslan) do natłuszczenia tortownicy

Składniki na poncz:

  • 2 torebki czarnej herbaty (np. Saga)
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropli aromatu rumowego (bezglutenowego)

Pozostałe składniki: 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady pow. 65% zawartości kakao (np. gorzka Goplana)
  • galaretka wiśniowa (np. dr Oetker)
  • 1/2 słoiczka wiśni w syropie
  • borówki do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto: Miksujemy jajka z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy do nich przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką, następnie dodajemy kakao i znowu mieszamy łyżką, aż masa będzie jednolita. Przelewamy do natłuszczonej tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 185 stopni, z opcją nagrzewania od góry i dołu. Ewentualnie przez pierwsze i ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg. Ciasto można zostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami przed jego wyciągnięciem.
  2. Przygotowujemy poncz: Zalewamy herbatę gorącą wodą i dodajemy pozostałe składki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Przygotowujemy masę do tortu: Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki i czekamy, aż lekko stężeje. Wiśnie z syropem przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Chwilę studzimy i łączymy z lekko stężałą galaretką, po czym odstawiamy do momentu, aż całość zgęstnieje i będzie mogła utrzymać się na cieście.
  4. Gotowe i przestygnięte ciasto kroimy wzdłuż na pół. Dolny blat przekładamy przygotowaną masą z galaretki i wiśni, na to nakładamy drugi blat i odstawiamy całość na chwilę do lodówki.
    Tort czekoladowy
  5. W międzyczasie roztapiamy 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej (zagotowujemy trochę wody w garnku i nakładany na niego misę, w której leży połamana na części czekolada), a po całkowitym roztopieniu czekamy chwilę, aż przestygnie. Wyciągamy torcik i polewamy całość polewą czekoladową, smarując również boki i wyrównując całość łyżką bądź nożem. Na koniec ozdabiamy borówkami i odstawiamy całość do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego 😉

 

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.