Przepis na naleśniki pomarańczowe

Naleśniki z pomarańczami

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru do ciasta
  • kostka białego chudego sera
  • jogurt naturalny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru do nadzienia
  • masło
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru do sosu pomarańczowego
  • garść wiórków kokosowych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Z mleka, wody, mąki, jajka oraz odrobiny soli i cukru przygotowujemy ciasto na naleśniki.
  2. Naleśniki smażymy. Można zrobić nawet kilka godzin wcześniej, bo świeżo zrobione mogą się później łamać (jak widać na załączonym zdjęciu) ze względu na to, że są bardzo delikatne.
  3. Przygotować nadzienie, dokładnie ugniatając chudy ser z jogurtem, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.
  4. Tak przygotowane nadzienie nałożyć na naleśniki i zawinąć je.
  5. Aby przygotować sos, rozgrzewamy patelnię z łyżką masła, a następnie dolewamy sok z pomarańczy, startą skórkę i dodajemy cukier. Doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie podsmażamy (po obu stronach) na nim przygotowane wcześniej naleśniki z serem.
  6. Podczas podawania dodatkowo polać sosem pomarańczowym, ewentualnie można posypać odrobiną wiórków kokosowych. Można ozdobić plastrami pomarańczy.

Naleśniki z takim sosem są naprawdę smaczne!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *