Przepis na luksusowe kotlety mielone

Luksusowe kotlety mielone

Składniki:

  • 1-2 miękkie, słodkie jabłka
  • ok. 300 g mięsa mielonego (np. łopatka wieprzowa)
  • 2 jajka
  • wafle tortowe
  • bułka tarta do panierki
  • odrobina masła
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy jabłka na plastry (bez obierania) i podsmażamy z obu stron na maśle, a następnie odkładamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy mięsny farsz, mieszając ze sobą mięso, 1 jajko (drugie zostawiamy do panierki) i ulubione przyprawy. Można dodać odrobinę bułki tartej.
  3. Rozkładamy 2 wafle tortowe i rozkładamy na nich przygotowane wcześniej mięso. Przykrywamy każdy z nich kolejnym waflem, a następnie kroimy w dowolne kształty.
  4. Tak przygotowane wafle panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron.
  5. Wykładamy wafle na talerz i kładziemy na nich plastry podsmażonych wcześniej jabłek, obok kładąc pozostałe kawałki. Całość podajemy z ryżem białym albo brązowym, a do picia podajemy wodę zwykłą lub z cytryną.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *