Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepis na luksusowe kotlety mielone

Luksusowe kotlety mielone

Osobiście nie przepadam za tradycyjnymi kotletami mielonymi i wolę robić je w formie pulpetów. Jeszcze lepsza okazała się jednak wersja tzw. luksusowych kotletów mielonych podanych w formie wafli nadziewanych mięsem mielonym.

Składniki:

  • 1-2 miękkie, słodkie jabłka
  • ok. 300 g mięsa mielonego (nie powinno być paczkowane, ponieważ może zawierać gluten, dlatego najlepiej kupić mięso na dziale mięsnym i poprosić o jego zmielenie)
  • 2 jajka
  • wafle tortowe bezglutenowe (np. z firmy Miran, które nie zawierają także laktozy)
  • bułka tarta bezglutenowa do panierki (np. bułka z Piotra i Pawła bez glutenu i laktozy)
  • przyprawy jednorodne: sól, pieprz, majeranek
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
  • ryż jako dodatek

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy jabłka na plastry (bez obierania) i podsmażamy z obu stron na maśle klarowanym, a następnie odkładamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy mięsny farsz, mieszając ze sobą mięso, 1 jajko (drugie zostawiamy do panierki) i ulubione przyprawy. Można dodać odrobinę bułki tartej.
  3. Rozkładamy 2 wafle tortowe i rozkładamy na nich przygotowane wcześniej mięso. Przykrywamy każdy z nich kolejnym waflem, a następnie kroimy w dowolne kształty.
  4. Tak przygotowane wafle panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na maśle klarowanym lub oleju roślinnym.
  5. Wykładamy wafle na talerz i kładziemy na nich plastry podsmażonych wcześniej jabłek, obok kładąc pozostałe kawałki. Całość podajemy z ryżem białym albo brązowym, a do picia podajemy wodę zwykłą lub z cytryną.
Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.