Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na obiady (II dania) Przepisy wg rodzaju

Przepis na luksusowe kotlety mielone

Luksusowe kotlety mielone

Luksusowe kotlety mielone

Osobiście nie przepadam za tradycyjnymi kotletami mielonymi i wolę robić je w formie pulpetów. Jeszcze lepsza okazała się jednak wersja tzw. luksusowych kotletów mielonych podanych w formie wafli nadziewanych mięsem mielonym.

Składniki:

  • 1-2 miękkie, słodkie jabłka
  • ok. 300 g mięsa mielonego (nie powinno być paczkowane, ponieważ może zawierać gluten, dlatego najlepiej kupić mięso na dziale mięsnym i poprosić o jego zmielenie)
  • 2 jajka
  • wafle tortowe bezglutenowe (np. z firmy Miran, które nie zawierają także laktozy)
  • bułka tarta bezglutenowa do panierki (np. bułka z Piotra i Pawła bez glutenu i laktozy)
  • przyprawy jednorodne: sól, pieprz, majeranek
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
  • ryż jako dodatek

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy jabłka na plastry (bez obierania) i podsmażamy z obu stron na maśle klarowanym, a następnie odkładamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy mięsny farsz, mieszając ze sobą mięso, 1 jajko (drugie zostawiamy do panierki) i ulubione przyprawy. Można dodać odrobinę bułki tartej.
  3. Rozkładamy 2 wafle tortowe i rozkładamy na nich przygotowane wcześniej mięso. Przykrywamy każdy z nich kolejnym waflem, a następnie kroimy w dowolne kształty.
  4. Tak przygotowane wafle panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na maśle klarowanym lub oleju roślinnym.
  5. Wykładamy wafle na talerz i kładziemy na nich plastry podsmażonych wcześniej jabłek, obok kładąc pozostałe kawałki. Całość podajemy z ryżem białym albo brązowym, a do picia podajemy wodę zwykłą lub z cytryną.
Zagłosuj na wpis.