Przepis na luksusowe kotlety mielone + wersja bezglutenowa

Luksusowe kotlety mielone

Składniki:

  • 1-2 miękkie, słodkie jabłka
  • ok. 300 g mięsa mielonego (w diecie bezglutenowej nie wolno kupować paczkowanego mięsa mielonego, więc należy kupić łopatkę wieprzową i poprosić o jej zmielenie)
  • 2 jajka
  • wafle tortowe (w diecie bg muszą to być wafle bezglutenowe, np. z firmy Miran, które są odpowiednie również w diecie bezlaktozowej ze względu na brak serwatki czy mleka w proszku w składzie)
  • bułka tarta do panierki (w diecie bg bułka bezglutenowa, np. z Piotra i Pawła, która również nie zawiera laktozy)
  • odrobina masła (w diecie bez laktozy może to być zwykłe masło bez laktozy lub masło wegańskie)
  • przyprawy jednorodne (te są uważane za bezpieczne w diecie bg): sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • ryż jako dodatek

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy jabłka na plastry (bez obierania) i podsmażamy z obu stron na maśle, a następnie odkładamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy mięsny farsz, mieszając ze sobą mięso, 1 jajko (drugie zostawiamy do panierki) i ulubione przyprawy. Można dodać odrobinę bułki tartej.
  3. Rozkładamy 2 wafle tortowe i rozkładamy na nich przygotowane wcześniej mięso. Przykrywamy każdy z nich kolejnym waflem, a następnie kroimy w dowolne kształty.
  4. Tak przygotowane wafle panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron.
  5. Wykładamy wafle na talerz i kładziemy na nich plastry podsmażonych wcześniej jabłek, obok kładąc pozostałe kawałki. Całość podajemy z ryżem białym albo brązowym, a do picia podajemy wodę zwykłą lub z cytryną.

W przypadku restrykcyjnej diety bezglutenowej należy dopilnować, aby do smażenia użyć osobnej patelni, niż ta używana do produktów zawierającej gluten.

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *