To książka, która powinna znaleźć się w każdym domu!
To właśnie od niej zaczęło się moje świadome odżywianie. Została wydana w 2013 roku i szybko stała się bestsellerem, pozostając nim do dziś. Całkiem zasłużonym bestsellerem.
Autorka w przejrzysty sposób opisuje najczęstsze błędy żywieniowe i z powodzeniem wpływa na zmianę nawyków żywieniowych. Przy okazji wywołując frustrację faktem, że przez wiele lat ulegaliśmy wpływom reklam, koncernów spożywczych i żyliśmy w nieświadomości, jak szkodliwe są produkty powszechnie (i jednocześnie błędnie) uważane za zdrowe – ile z nich wywołuje alergie, niestrawności, nietolerancje i choroby.
Autorka tłumaczy również, skąd w ogóle wzięło się u niej zainteresowanie zdrowym odżywianiem – zainspirowana częstymi chorobami dzieci i obserwacjami, w którym momencie przestały chorować postanowiła zgłębić temat diety, odkąd odkryła ścisły związek tego, co jadły jej dzieci z chorobami.
Julita Bator w obrazowy i rzetelny sposób udowadnia, że dzięki świadomej diecie można znacznie zwiększyć odporność organizmu i zapobiegać (przynajmniej w dużym stopniu) wielu poważnym chorobom. Po lekturze książki nabierzemy nawyku czytania etykiet spożywczych i wybierania tych produktów, które są bardziej wartościowe dla organizmu i nie mają w swoim składzie szkodliwych składników (a paradoksalnie zdrowsze produkty nie zawsze są droższe). Pomocne mogą być dołączone tabelki ze składnikami, których lepiej unikać w kupowanych przez nas produktach.
Autorka wydała jeszcze drugą część książki – „Zamień chemię na jedzenie. Przepisy”, jednak znajdziemy w niej same przepisy na zdrowe potrawy, bez żadnych merytorycznych informacji związanych ze zdrowym odżywianiem.
Zdecydowanie warto zainwestować w tę książkę, gdyż po jej przeczytaniu z pewnością będziemy do niej wracać. A nasza dieta nie wróci do stanu „przed przeczytaniem książki”.