Wczoraj zaczęły się Targi Czytaj Skład Poleca, które odbywają się jeszcze dzisiaj w godz. 10-18. W poprzednim wpisie opisałam swoje wrażenia z Targów BeFree, na które dotarłam w godzinach popołudniowych, jednak to właśnie z targów Czytaj Skład wyszłam nieźle obkupiona w nowości. Mimo że nie jest to wydarzenie kierowane stricte do alergików, to wśród wystawców znajdowali się m.in.Pięć Przemian (z wyjątkowo bogatym wyborem produktów i możliwością ich spróbowania) i Intenson. Okazało się, że również witające nas na samym wejściu słodkości YumEarth są bezglutenowe, natomiast najbardziej zaciekawiły mnie lody Syrenka wytwarzane z nerkowców. Niestety sama nie mogłam ich skosztować ze względu na brak informacji o ewentualnym zanieczyszczeniu glutenem, jednak ci, którzy nie muszą patrzeć na śladowe ilości, powinni ich spróbować. Mężowi posmakowały 🙂 Degustacji było oczywiście dużo więcej, a tak prezentował się widok części parteru.
Na same wykłady już nie dotarłam, bo czas nas gonił, a wystawcy znajdowali się na 2 piętrach. Zamiast ich wszystkich opisywać, zamieszczam plan stoisk pobrany ze strony https://czytajsklad.com/plan-stoisk/
Pozytywnie zaskoczyło mnie m.in. to, jak wyszło mleko z nerkowców robione w jednej z prezentowanych na targach wytłaczarek. Miało 3 rodzaje sitek i jedno z nich idealnie nadawało się do robienia mlek roślinnych bez konieczności wyciskania ich przez gazę. Z próbowanych przekąsek zaciekawiły mnie pralinki z Pięciu Przemian, które są dostępne w sprzedaży tylko w okresie jesienno-zimowym i nadają się na prezent – są pakowane po kilka smaków. Sama kupiłam sobie m.in. Pierniki „Zmiany Zmiany” z takich sezonowych produktów.
Oto, z czym wróciłam do domu:
Na dzisiaj harmonogram prezentuje się następująco, więc polecam się wybrać przynajmniej na 1-2 godziny – czas na takich wydarzeniach szybko biegnie 🙂
- 10:30 Krokus „Posiłki dla dzieci – żywienie mózgu.”
- 11:00 Bartek Kwiecień – zwycięzca 3. edycji programu MasterChef Junior Pokaz kulinarny dla dzieci. „Czy dzieci wiedzą co to jest zdrowe jedzenie?”
- 11:00-12:00 Zuzanna Antecka – „Szpinak robi bleee” – „Co robić gdy dziecko nie lubi warzyw ? Jak radzić sobie ze słodyczami w diecie dzieci ?”
- 12:00-13:00 Barilla – Dietetyk Martyna Smolińska, specjalistka ds. żywienia człowieka – „Makaron? Nie taki zły jak myślisz”
- 13:00 Roślinnie Jemy „Roślinne gotowanie z restauracją Leonardo Verde.”
- 13:00 Aga Kopczyńska – „AgaMaSmaka” – „Jak bardzo boli budowanie nowych nawyków żywieniowych?”
- 14:00 Zuzanna Ploch ‚chilliczosnekioliwa.pl’ „Szybkie lunchboxy z Rice&More.”
- 14:30 Viola Urban autorka eksperckiego bloga okiemdietetyka.pl „Fakty i mity na temat oliwy i diety śródziemnomorskiej.”
- 15:00 Konspol – Spotkanie ze smakiem
- 15:30-16:00 Develey Morskie inspiracje Chefa Marcina Moika ( Restauracja Drukarnia)
- 15:30 Laura Osęka „Jedzenie, które daje radość, czyli o polskim comfort food – Jakie jedzenie sprawia nam najwięcej radości, co jeść by utrzymywać dobry nastrój, jak nastrój wpływa na to po co sięgamy.” i spotkanie autorskie
- 16:30 Magda Hajduk,twórczyni marki Naturativ i Renata Piotrowska, Szef Badań i Rozwoju w Naturativ „Czy potrafisz rozpoznać kosmetyk prawdziwie naturalny? Jak czytać etykiety kosmetyków.”
Budynek znajduje się tuż przy ulicy, więc ciężko tam o miejsce parkingowe. My zaparkowaliśmy przecznicę dalej.
Szczegóły na temat wydarzenia: https://czytajsklad.com/targi/