Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kopytka z zasmażką

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka:

  • 500 g ziemniaków
  • min. 90 g mąki kukurydzianej
  • min. 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • margaryna, np. Alsan BIO
  • bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu)
  • cukier do zasmażki
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody

Sposób przygotowania kopytek:

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  2. Zmielić dokładnie ziemniaki (np. w prasce), w razie potrzeby nawet kilka razy.
  3. Ziemniaki połączyć z mąką, dodać do nich jajo i sól, a następnie wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Ważne, aby ciasto nie było ani zbyt lejące (trzymane w ręku nie powinno się zbyt mocno odkształcać pomiędzy palcami), ani zbyt twarde (kopytka wyjdą wtedy dość twarde i gumiaste). Powinno jednak stosunkowo dobrze odchodzić od ręki posypanej mąką. Jeśli będzie zbyt lejące, należy dosypać obie mąki – za każdym razem nieco więcej kukurydzianej, a mniej ziemniaczanej.
  4. Ciasto podzielić na 3 porcje, z każdej z nich uformować mały wałeczek, a następnie pokroić je dość ostrym nożem na małe kawałki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto podczas krojenia nie powinno się widocznie spłaszczyć.
  5. Wrzucić na wrzątek i gotować do 2 minut po wypłynięciu na wierzch. Do wody można dolać 1 łyżkę oleju, co zapobiegnie sklejaniu się kopytek.
  6. Przygotować zasmażkę, roztapiając w garnuszku masło z bułką tartą i cukrem. Nie przesadzać z cukrem, bo on ma dawać tylko lekki posmak.
  7. Podawać na ciepło polane zasmażką, albo na zimno polane śmietaną roślinną z cukrem lub sosem owocowym, np. truskawkowym (zblendowane truskawki z dodatkiem cukru, lekko podgrzane).

Kopytka mogą stanowić osobny posiłek (np. dla dziecka), albo dodatek do dania głównego (np. do pieczonej kaczki, kurczaka, czy polędwicy wieprzowej). Najlepiej jest robić je z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, ale zrobione ze świeżo ugotowanych też są smaczne.

 

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.