Kopytka z zasmażką

Kopytka z zasmażką

Składniki na kopytka:

  • 500 g ziemniaków
  • min. 90 g mąki kukurydzianej
  • min. 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • margaryna, np. Alsan BIO
  • bułka tarta, np. z Piotra i Pawła, która nie zawiera ani glutenu, ani laktozy (w przeciwieństwie do Glutenexu)
  • cukier do zasmażki
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju do gotującej się wody

Sposób przygotowania kopytek:

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  2. Zmielić dokładnie ziemniaki (np. w prasce), w razie potrzeby nawet kilka razy.
  3. Ziemniaki połączyć z mąką, dodać do nich jajo i sól, a następnie wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Ważne, aby ciasto nie było ani zbyt lejące (trzymane w ręku nie powinno się zbyt mocno odkształcać pomiędzy palcami), ani zbyt twarde (kopytka wyjdą wtedy dość twarde i gumiaste). Powinno jednak stosunkowo dobrze odchodzić od ręki posypanej mąką. Jeśli będzie zbyt lejące, należy dosypać obie mąki – za każdym razem nieco więcej kukurydzianej, a mniej ziemniaczanej.
  4. Ciasto podzielić na 3 porcje, z każdej z nich uformować mały wałeczek, a następnie pokroić je dość ostrym nożem na małe kawałki o szerokości ok. 2 cm. Ciasto podczas krojenia nie powinno się widocznie spłaszczyć.
  5. Wrzucić na wrzątek i gotować do 2 minut po wypłynięciu na wierzch. Do wody można dolać 1 łyżkę oleju, co zapobiegnie sklejaniu się kopytek.
  6. Przygotować zasmażkę, roztapiając w garnuszku masło z bułką tartą i cukrem. Nie przesadzać z cukrem, bo on ma dawać tylko lekki posmak.
  7. Podawać na ciepło polane zasmażką, albo na zimno polane śmietaną roślinną z cukrem lub sosem owocowym, np. truskawkowym (zblendowane truskawki z dodatkiem cukru, lekko podgrzane).

Kopytka mogą stanowić osobny posiłek (np. dla dziecka), albo dodatek do dania głównego (np. do pieczonej kaczki, kurczaka, czy polędwicy wieprzowej). Najlepiej jest robić je z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, ale zrobione ze świeżo ugotowanych też są smaczne.

 

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *