Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Kokosowy Omlet amarantusowo-komosowy

Składniki:

  • 30 g amarantusa
  • 30 g komosy ryżowej (tzw. quinoa)
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego (np. Sante)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta cynamonu, goździków i kardamonu
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych (np. Kresto)
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2,5 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu

Potrzebne będą:

Patelnia, miska, ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

  1. Komosę wraz z amarantusem (uprzednio ugotowanymi razem 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem) mieszamy w misce z przyprawami, wiórkami, erytrolem i dolewamy do tego 1/4 szklanki mleka kokosowego.
  2. Wrzącą wodą zalewamy około pół szklanki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielonego wcześniej w młynku) i mieszamy energicznie aż wszystko nabierze konsystencji (1-2 minuty).
  3. Wlewamy nasz “kisiel” z siemienia lnianego do miski ze składnikami i mieszamy. Kiedy nasza masa dokładnie się połączy, wylewamy ją na zimną patelnię. Formujemy drewnianą łyżką omleta wokół patelni.
  4. Kładziemy następnie na średnio rozgrzanej płycie (średni ogień), nie przykrywamy i czekamy około 8 minut. Następnie przewracamy omleta na drugą stronę i czekamy 4 minuty.
  5. Omleta wykładamy najpierw na 2-3 papierowe ręczniki (najlepiej z obu stron) i kładziemy na drewnianej desce. Czekamy aż lekko ostygnie. Omlet bardzo smakuje bez smarowideł ale można na niego położyć jeszcze olej kokosowy lub Nutellę Fit.
Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.