Kokosowy Omlet amarantusowo-komosowy

Kokosowy omlet amarantusowo – komosowy

Kokosowy Omlet amarantusowo-komosowy

Składniki:

  • 30 g amarantusa
  • 30 g komosy ryżowej (tzw. quinoa)
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego (np. Sante)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta cynamonu, goździków i kardamonu
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych (np. Kresto)
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2,5 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu

Potrzebne będą:

Patelnia, miska, ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

  1. Komosę wraz z amarantusem (uprzednio ugotowanymi razem 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem) mieszamy w misce z przyprawami, wiórkami, erytrolem i dolewamy do tego 1/4 szklanki mleka kokosowego.
  2. Wrzącą wodą zalewamy około pół szklanki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielonego wcześniej w młynku) i mieszamy energicznie aż wszystko nabierze konsystencji (1-2 minuty).
  3. Wlewamy nasz “kisiel” z siemienia lnianego do miski ze składnikami i mieszamy. Kiedy nasza masa dokładnie się połączy, wylewamy ją na zimną patelnię. Formujemy drewnianą łyżką omleta wokół patelni.
  4. Kładziemy następnie na średnio rozgrzanej płycie (średni ogień), nie przykrywamy i czekamy około 8 minut. Następnie przewracamy omleta na drugą stronę i czekamy 4 minuty.
  5. Omleta wykładamy najpierw na 2-3 papierowe ręczniki (najlepiej z obu stron) i kładziemy na drewnianej desce. Czekamy aż lekko ostygnie. Omlet bardzo smakuje bez smarowideł ale można na niego położyć jeszcze olej kokosowy lub Nutellę Fit.
Zagłosuj na wpis.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.