Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta bez glutenu i nabiału

Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka bez glutenu i laktozy

Kokosowa pychotka to nic innego jak przekładaniec z warstwami: herbatniki, specjalnie przygotowana kasza jaglana, owoce i galaretka. Jest przepyszna i szybko się ją przygotowuje.

Składniki:

  • 2-2,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe, jaglane albo z nerkowców – te ostatnie ma bardzo delikatny smak)
  • 5 łyżek stołowych kaszy jaglanej (przejrzanej wcześniej pod kątem ewentualnej obecności obcych ziaren)
  • 5 łyżek cukru białego (można go zastąpić nieco większą ilością ksylitolu)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (należy wybrać firmę, która wśród możliwych alergenów NIE wymienia glutenu, np. Kresto lub inne opisane jako bezpieczne we wpisie o bakaliach bezpiecznych dla celiaków)
  • garść rodzynek (jw.)
  • galaretka bezglutenowa o smaku truskawkowym (np. z Oetkera)
  • 2-3 opakowania herbatników bezglutenowych (ja użyłam te z Glutenexu, które nie mają również laktozy w składzie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstaw do lodówki, aż trochę zgęstnieje.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną  w mleku roślinnym zamiast wody. Mleko powinno prawie całkowicie wchłonąć kaszę. Dokładnie zblenduj na gładką konsystencję, a w razie potrzeby dolej jeszcze trochę mleka, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do budyniu.
  3. Dodaj cukier i wiórki kokosowe, cały czas trzymając na małym ogniu.
  4. Pod koniec dosyp rodzynki, a następnie odstaw całość  do przestudzenia.
  5. Blachę wyłóż herbatnikami (na zdjęciu poniżej widać jeszcze te glutenowe, a te z Glutenexu są nieco mniejsze i grubsze, a także bardziej kruche).  
  6. Jeszcze ciepłą masę z kaszy jaglanej wylej na herbatniki. Bardzo ważne jest, aby masa dokładnie przywierała do boków tak, aby po zalaniu jej galaretką nie przeciekała.
  7. Całość wstaw do lodówki, czekając aż trochę zgęstnieje przygotowana wcześniej galaretka.
  8. Połóż na kaszy plasterki bananów, a następnie zalej całość galaretką. Pokryj nią banany dokładnie, aby nie czerniały. Wstaw do lodówki, aż galaretka będzie gotowa.

Smacznego!

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.