Składniki:
- 25 g białej kaszy gryczanej
- 30 g kaszy jaglanej
- szczypta kardamonu
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zrobić je samodzielnie albo użyć kupne mleko)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2-3 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy w garnku (na małym ogniu) wcześniej przygotowane Mleko kokosowe.
- Wsypujemy naszą mieszankę kasz (przeglądamy je w celu sprawdzenia, czy nie są zanieczyszczone glutenowymi kaszami), dodajemy minimalną szczyptę kardamonu (łatwo przesadzić), dodajemy do smaku 2-3 łyżeczki erytrytolu, następnie chwilę mieszamy.
- Na koniec dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, który będzie się powoli rozpuszczał.
Takie danie bez problemu możemy zabrać i spakować do Fit-Boxa w podróż czy do pracy. Smacznego!